Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Bij de meeste mensen staat het huis schoonmaken niet op het lijstje met favoriete activiteiten. Tegelijkertijd stellen veel mensen wel erg prijs op een schoon huis. Daarom zullen we dus toch regelmatig aan de slag moeten in ons huis. Hieronder enkele tips die het huishouden een beetje makkelijker maken.

Elke dag een beetje

De makkelijkste manier om het huis schoon te krijgen en te houden, is door elke dag een beetje te doen. Je kunt je er natuurlijk helemaal op storten en een heel weekend spenderen aan de grote schoonmaak. Maar de vraag is of je daarna ooit nog een poetsdoek wilt aanraken! Door het schoonmaken op te splitsen in kleinere taken en elke dag een of twee dingen te doen, hoef je nooit een hele dag aan het huishouden te besteden. Door het op te splitsen, vergroot je de kans dat je het ook daadwerkelijk doet. Een kleinere taak doe je nu eenmaal makkelijker tussendoor dan een onoverzichtelijke taak als 'het huis schoonmaken'. Natuurlijk zijn er ook altijd dingen die je iedere dag moet doen.

Voorbeeld dagelijkse en wekelijkse taken

Hieronder een voorbeeld van dagelijkse en wekelijkse taken. Je kunt deze taken natuurlijk aanpassen en aanvullen voor jouw huishouden. Heb je kleine kinderen die over de vloer kruipen, dan zul je waarschijnlijk dagelijks willen zuigen en dweilen. Waarschijnlijk heb je ook nog tal van klusjes die tweewekelijks of maandelijks moeten gebeuren. Je kunt deze klussen eveneens over de week verdelen. Je kunt bijvoorbeeld elke dag naast je wekelijkse taken ook een maandelijks klusje doen.

Dagelijks

  • Bedden openslaan en laten luchten en opmaken (kunnen wat grotere kinderen ook zelf doen).
  • De vaatwasser inruimen en weer uitruimen (of met de hand afwassen).
  • Aanrecht en gasfornuis/kookplaat schoonmaken.
  • Vaatdoekje verwisselen.
  • Woonkamer aan kant maken.

Wekelijks

  • Maandag: stofzuigen en dweilen boven.
  • Dinsdag: stof afnemen.
  • Woensdag: bedden verschonen.
  • Donderdag: badkamer en toilet schoonmaken.
  • Vrijdag: stofzuigen en dweilen beneden.

Schoonmaakmiddelen bij de hand

Niets is zo lastig tijdens het schoonmaken als steeds maar weer terug te moeten lopen voor een poetsdoek of een schoonmaakmiddel. Zorg er daarom voor dat je alles bij de hand hebt. Stop de spullen die je regelmatig gebruikt bij elkaar in een emmer, zodat je ze makkelijk mee kunt nemen op je ronde door het huis. Ook is het handig om zowel boven (bijvoorbeeld in de badkamer) als beneden een voorraadje schoonmaakspullen te hebben.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.