Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke maandag aandacht aan een routine. De volledige lijst vindt je hier.

Sta je ’s ochtends ook vertwijfeld voor de kast en vraag je je af wat je aan moet trekken? Of pak je het eerste wat je tegenkomt om er later op de dag achter te komen dat het niet echt afgestemd is op het weer of op de situatie? Zijn je kleren gekreukt omdat je geen tijd meer had om ze te strijken voor je de deur uit rende? Je kunt dit allemaal voorkomen door je kleding de avond van te voren klaar te leggen.

O wacht, ik hoor je al protesteren. De meest voorkomende excuses om het niet te doen:

  • Ik weet niet wat voor weer het morgen wordt. Daarvoor hebben ze iets als het weerbericht uitgevonden. Kijk naar het weerbericht op tv of raadpleeg buienradar op je pc, tablet of telefoon.
  • Ik weet niet of ik dit morgen ook aan wil. Heb je kleding die je mooi vindt, dan zou het niet uit moeten maken wat je aan hebt. Je stemt de avond van te voren je kleding af op het verwachte weer en de afspraken en activiteiten die je de volgende dag hebt. Als je half slapend een setje bij elkaar moet zoeken is het waarschijnlijk ook niet iets wat perfect bij je stemming past.
  • Waar moet ik die kleding laten? Nou, op een apart hangertje in of aan je kledingkast. Desnoods maak je er een speciaal haakje voor aan je deur, in de badkamer, netjes gevouwen op een stoel of schaf een dressboy aan. Er is altijd wel een plekje te vinden als je echt wil.
  • Ik heb daar geen zin meer in als ik eindelijk naar bed ga. Dat hoeft ook niet. Ergens na het avondeten en voor het moment dat je in je bed stapt, leg je je kleren voor de volgende dag klaar. Wanneer dat is, bepaal je zelf. Zoek het moment dat jou het beste uitkomt. Misschien als je de kinderen naar bed brengt. Of als je thuis komt van het sporten. Of direct na het avondeten… Jij bepaalt.

En tot slot, waarom zou je het wel doen?

Het bespaart je ’s ochtends tijd en stress. Je hebt ’s avonds nog alle tijd om in je agenda te kijken naar je afspraken. Je kunt dat bloesje nog even strijken of zelfs nog snel even je lievelingsshirt wassen. Je zult zien dat je ochtenden een stuk soepeler verlopen.