Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ken je het gevoel? Snel even de rondslingerende troep willen opruimen en ontdekken dat het niet voor niets rondslingert. Je ontdekt dat er eigenlijk geen ruimte meer is in je kasten. Of je de was vouwen nu uitstelt omdat je het niet in je kasten kwijt kunt of een deel van je boeken maar gewoon naast de boekenkast opstapelt, het probleem van te veel spullen herkent bijna iedereen. Soms vermomt het zich in de vorm van te weinig ruimte. Je vindt dat je te weinig ruimte hebt. En natuurlijk heeft de één meer ruimte voor zijn spullen dan de ander. Maar te weinig ruimte betekent altijd nog te veel spullen voor de ruimte die je hebt. Te veel spullen dus. Maar hoe kom je daaraan? En wat doe je eraan?

Verzamelen

Mensen zijn van nature jagers en verzamelaars. Al heel vroeg begonnen mensen dan ook spullen te verzamelen. In de prehistorie was dat nog niet zo’n probleem. Alles werd zelf gemaakt en er waren daardoor weinig spullen. Vanaf de industriële revolutie nam de hoeveelheid spullen echter snel toe. Problematisch werd het vooral in de laatste decennia. Oorzaken hiervan zijn onder andere de toegenomen welvaart, waardoor we meer kunnen kopen en tijdgebrek. We nemen niet de tijd nemen om oude spullen de deur uit te doen. En zo slibt ons huis langzaam dicht. Totdat de maat vol is en het echt tijd is om op te ruimen.

Wat is opruimen?

In principe verstaan we onder opruimen het terugleggen van spullen op hun vaste plek. Als je te veel spullen hebt, mis je vaak een vaste plek voor een aantal van je spullen. Daarom begint écht opruimen met ordenen. Bepalen wat je wel en niet wilt bewaren. En daarna bepalen waar je de spullen die je bewaart wilt opruimen. En ja, je zult toch echt een aantal spullen weg moeten doen als je te weinig ruimte hebt.

Ruimte maken

Kort samengevat kan alles wat je niet (meer) gebruikt, wat kapot is of wat je niet mooi meer vindt, weg. Wat houdbare spullen betreft kan alles wat over de houdbaarheidsdatum is, weg. Daarna ga je kijken waar je iets wilt opbergen.

Wat berg je waar op?

Dingen die je vaak gebruikt, berg je op een plek op waar je goed bij kan. Seizoensgebonden artikelen (bijvoorbeeld kerstversieringen, kampeerspullen etc.) mogen wat moeilijker toegankelijk zijn. Die leg je bijvoorbeeld op een hoge plank of op zolder. Berg spullen bij voorkeur op op de plek waar je ze gebruikt. Dat maakt pakken en weer opbergen makkelijker. Verder is het handig om alle gelijksoortige spullen bij elkaar te bewaren. Dus alle keukenlinnen bij elkaar, alle toiletspullen bij elkaar etc.

Slim opbergen

Ben je echt klein behuisd, dan kun je nog kijken naar slimme opbergplekken. Ga met kasten de hoogte in (kasten tot aan het plafond). Gebruik de binnenkant van kastdeuren (bijvoorbeeld voor kruidenpotjes) en denk aan slimme meubels. Bijvoorbeeld een bed met een lade eronder, een salontafel met opbergruimte eronder, een eettafel met lades waar je bestek etc. in kwijt kunt. Gebruik in je lades ladeverdelers of bakjes die als ladeverdeler kunnen functioneren. In kasten kun je gebruik maken van mandjes die je onder planken kunt hangen.  Denk ook aan mandjes of bakjes om kleine spullen in te bewaren. Zo houd je de kasten makkelijker netjes. Kledinghangers waar je bijvoorbeeld meerdere broeken over kunt hangen, besparen ook ruimte. Schaf echter pas extra opbergers aan nadat je goed hebt gekeken wat je wilt bewaren en wat niet. Misschien is het na een goede sorteerronde helemaal niet meer nodig om extra opbergers aan te schaffen.