Routines: Maak je bed op

Routines maken het leven makkelijker. Je hoeft er niet meer over na te denken omdat ze na verloop van tijd een automatisme worden. En zo houd je je huis makkelijker schoon en netjes. Daarom besteed ik dit jaar elke maandag aandacht aan een routine. De volledige lijst vindt je hier.

Uit onderzoek blijkt dat slechts een derde van de Nederlanders zijn bed opmaakt. Hoor jij tot de meerderheid die het niet doet? Dan geef ik je hier zes redenen om voortaan wel je bed op te maken.

  1. Het kost weinig tijd en geeft veel voldoening. Je hebt het gevoel al een taak afgehandeld te hebben en staat in de startblokken voor de rest van je dag.
  2. Je gaat ‘s avonds prettiger naar bed. Als je in een keurig opgemaakt bed stapt. Een opgeruimde slaapkamer (en daar hoort een opgemaakt bed bij) zorgt ervoor dat je je rustiger voelt en daardoor val je weer makkelijker in slaap.
  3. Op gekreukte lakens slaapt het minder lekker. Dus trek ’s ochtends je lakens strak en maak het bed op. Nog een reden waardoor je lekkerder slaapt.
  4. Je voorkomt dat kinderen of huisdieren je lakens vies maken. Als de kat op het bed gaat slapen, heb je die kattenharen in ieder geval niet ín je bed!
  5. Je kussens blijven beter als je ze regelmatig opschudt.
  6. En ten slotte is de verleiding om er weer in te kruipen (als je overdag thuis bent) kleiner.

Tot slot nog even een opmerking. Laat je bed wel even luchten voor je het opmaakt. ’s Nachts verlies je veel vocht en dat trekt in je lakens en matras. Sla je bed dus eerst helemaal open en zet een raam open. Maak je bed dus niet direct na het opstaan op, maar doe dit bijvoorbeeld na het douchen of na het ontbijt.

Dit is het derde deel in de serie routines. Een overzicht van alle eerdere delen vind je hier.