Waar begin ik met opruimen?

Vaak krijg ik van klanten te horen dat ze niet weten waar ze moeten beginnen met opruimen. Natuurlijk is het antwoord op deze vraag voor iedereen weer anders. Maar toch valt er wel het een en ander over te zeggen. Er zijn twee manieren.

Methode 1

Begin in de kamer waar je het meest last hebt van de rommel. Is dat de woonkamer omdat je nooit iemand binnen durft te laten vanwege de rommel? Dan begin je daar.

Begin met alle losliggende en rondslingerende spullen. Waarschijnlijk hebben veel van deze spullen geen vaste plek. In principe behandel je deze spullen volgens de opruimmethode die ik woensdag beschreven heb. Allereerst beslis je of je het wilt bewaren of weg wilt doen. Wil je het bewaren, dan leg je het op zijn vaste plek. Heeft het betreffende voorwerp geen vaste plek? Bedenk dan een handige vaste plek.

Is de kamer voor het oog opgeruimd, maar durf je de kastdeur niet open te doen omdat je bang bent dat alles er dan uit valt? Dan is dat de volgende plek om op te ruimen.

Methode 2

De andere manier is om te beginnen met iets kleins. Iets wat overzichtelijk is en waarvan je weet dat het je motiveert om verder te gaan. Bijvoorbeeld je bureaublad of je aanrecht. Is die plek opgeruimd, dan pak je een volgend klein project aan. Bijvoorbeeld de rommella waarin je nooit iets kunt vinden. Zo zie je langzamerhand steeds meer kleine opgeruimde eilandjes ontstaan en durf je uiteindelijk ook iets groots als de zolder aan te pakken. En ook zo’n groot project kun je natuurlijk in kleine stukjes opdelen. Een doos per keer bijvoorbeeld.

Tot slot nog een laatste tip. Het is prima om van te voren na te denken over waar en wanneer je gaat opruimen. Maar blijf niet eindeloos nadenken. Begin gewoon. Het ideale moment zal nooit komen. En hoe eerder je begint, hoe eerder je resultaat ziet.