Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Nu Sinterklaas onderweg naar Nederland is, is het tijd voor wat tips ter voorbereiding van het grote feest en voor het feest zelf.

De intocht

Ga je naar de intocht kijken? Zorg dan dat je weet waar en hoe laat de intocht is en kijk van te voren waar je langs de route wilt staan. Ga op tijd van huis, maar zorg ook dat je niet uren hoeft te wachten met je kinderen. Je kunt natuurlijk ook gewoon samen naar de intocht op tv kijken. Soms is dat wel zo rustig en ontspannen.

Het feest plannen

 • Zorg dat iedereen datum, tijd en plaats weet.
 • Maak afspraken over de kosten, bijvoorbeeld voor eten en drinken of eventuele huur van Sint of Piet. Worden de kosten gedeeld en wat is het bedrag dat besteed mag worden?
 • Worden er lootjes getrokken? Maak afspraken over waar en wanneer of trek digitaal lootjes. Voor dit laatste zijn diverse sites te vinden op internet. Spreek ook af wanneer en hoe verlanglijstjes ingeleverd/ingevuld worden.
 • Bedenk wat je gaat doen op het feest zelf. Met kleine kinderen zal het vaak gewoon de cadeautjes uitpakken worden. Maar met grotere kinderen en/of volwassenen kun je overwegen om bijvoorbeeld een spel te spelen.

Hoeveel nachtjes nog?

Voor kinderen kan het nog wel eens onduidelijk zijn wanneer het sinterklaasfeest eindelijk gaat plaatsvinden. Maak voor hen een eenvoudige aftelkalender. Dit kun je bijvoorbeeld heel snel en makkelijk doen, door gekleurde post-it velletjes naast elkaar op een vel papier te plakken. Elk velletje staat voor een dag. Zet er getallen op die corresponderen met het aantal nachtjes dat er nog geslapen moeten worden voor het grote feest. Geef ook andere dingen aan op de kalender. Bijvoorbeeld op welke dagen de schoen gezet mag worden (door er bijvoorbeeld een schoen in te tekenen). Wordt er ook op school, de speelzaal of op het werk van papa of mama sinterklaasfeest gevierd? Ook dat mag op de kalender. Laat je kind ’s avonds voor het slapen gaan de dag doorstrepen of de post-it van het vel trekken.

Surprises en gedichten

Voor surprises en gedichten zijn er op internet tal van ideeën en sites met rijmwoorden te vinden.

Dingen om rekening mee te houden:

 • Wanneer moet het af zijn? Begin op tijd en zorg dat je nog wat reservetijd (dagen) over hebt.
 • Bedenk wat je gaat maken en wat voor materiaal je daarvoor nodig hebt.
 • Zoek het benodigde materiaal bij elkaar, koop eventueel wat je nog nodig hebt en zorg dat je op de geplande knutseldag alles hebt.
 • Plan een dag of zo nodig meerdere dagen waarop je aan de slag gaat, zeker als je samen met je kinderen gaat knutselen.
 • Bedenk dat het niet perfect hoeft, maar dat het vooral om de lol gaat. Maak je samen met je kinderen iets, geniet dan vooral van het samen bezig zijn en maak je niet al te druk om het eindresultaat.

Ook voor gedichten geldt: bedenk wanneer het af moet zijn, begin op tijd en zorg ook hier voor reservetijd.

Sinterklaasfeest vieren

 • Komt er een (echte) sint of piet? Zorg dat je weet hoe laat je die kunt verwachten en maak goede afspraken over wat wel/niet en hoe lang het bezoek blijft. Is het een onbekende, fluister dan van te voren wat informatie over de aanwezigen in.
 • Zorg er bij voorkeur voor dat er niet al te lang gewacht hoeft te worden op de goedheiligman. Sommige kinderen kunnen behoorlijk buikpijn krijgen van wachten op de goede sint. Weet je dat het wel even kan duren voor de sint arriveert? Zorg dan dat je wat afleiding achter de hand hebt (spelletje, liedjes zingen, verhaaltje etc.).
 • Is de sint of piet een bekende, en moet dat geheim blijven, let dan goed op dat hij of zij zichzelf niet verraad. Dingen om op te letten: stem, schoenen (zelfs sportschoenen die nauwelijks gedragen worden blijken soms herkend te worden), sokken, sieraden (bijvoorbeeld trouwring of oorbellen).
 • Wordt de goedheiligman of de piet toch herkend, zorg dan dat je van te voren weet wat je in dat geval gaat vertellen. Was het een grapje, verkleedpartijtje, hulppiet/sint, of biecht je ‘het geheim over Sinterklaas’ op?
 • Geniet van dit feest. Ook al lopen dingen soms anders dan je had gewild of had verwacht. Echte rampen buiten beschouwing gelaten, is het achteraf vaak minder erg dan je denkt.