Hoe begin ik met opruimen

Hoewel er verschillende manieren zijn om op te ruimen, bespreek ik hier met de meest makkelijke methode. Namelijk met een kastplank of een lade. Vooral omdat het motiverend werkt om snel resultaat te zien, ook al is het maar in een klein stukje in je huis. Ga je liever voor het shock-effect van Marie Kondo, en wil je het per categorie aanpakken? Dat kan natuurlijk ook. Daarover meer in een latere blogpost. Het belangrijkste is dat je doet wat bij jou past. Maar voor nu, beginnen we klein.

Stap 1 – Beslis waar je begint

Kies iets kleins uit. Een plank, lade of doos die je wilt opruimen. Wil je een hele kast opruimen? Begin dan met één plank. Zo houdt je het klein en behapbaar. Het voorkomt dat alles straks overhoop ligt en de puinhoop nog erger is dan voor je begon.

Stap 2 – Haal alles eruit

Of het nu een doos, lade of kastplank is. Haal eerst alles eruit. Tijdens het leegruimen kun je al beginnen met sorteren. Je sorteert in de volgende groepen:

Weg. Helaas ontkom je er niet aan om dingen weg te doen tijdens het opruimen. Alles wat stuk is, alles wat niet meer past (kleding) en alles wat je niet meer gebruikt of niet mooi meer vindt, kan weg. Je kunt eventueel een onderverdeling maken in spullen die bij het vuilnis kunnen, dingen die je wilt recyclen (glas, papier), spullen die je wilt verkopen en spullen voor de kringloop. Zorg in de laatste twee gevallen dan wel dat je de spullen ook daadwerkelijk weg doet en dat ze niet ergens in huis blijven staan.

Ergens anders bewaren: alles wat je wilt bewaren, maar op een andere plek. En nee, we gaan deze dingen niet nu meteen opruimen. We leggen ze bij elkaar. liefst in een doos of een mand en ruimen dit later op.

Hier bewaren: alles wat je wilt bewaren en wat terug moet in de doos, lade of kast waar je mee bezig bent.

Stap 3 – Schoonmaken

Maak het gedeelte dat je leeg geruimd hebt nu schoon. Het gebeurt niet vaak dat een kast of een lade helemaal leeg is, dus dit is het moment om schoon te maken.

Stap 4 – Sorteren en terug zetten

Nu heb je een verzameling spullen die terug mogen in de lade of kast. Sorteer ze zo nodig naar soort. Bijvoorbeeld alle pennen bij elkaar, alle notitieblokjes, etc. Zet daarna alle spullen terug. Gebruik eventueel dozen, mandjes of ladeverdelers om alles overzichtelijk op te bergen.

Stap 5 – De overige spullen opruimen

Leg de spullen uit de doos ‘ergens anders opruimen’ op de plek waar je ze wilt gaan bewaren. Misschien moet die plek ook opgeruimd worden, maar daar kom je dan vanzelf aan toe. Voorlopig blijf je je aan je plan houden en ruim je de volgende plank, lade of doos op.

 

Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stappen op weg naar het opruimen gezet. Op deze manier kun je stukje voor stukje je hele huis opruimen.

Is het nog niet gelukt? Overweeg dan om hulp in te roepen. Misschien kan een goede vriendin helpen. Je kunt natuurlijk ook mijn hulp inschakelen. Gebruik zelfstandig het werkboek dat ik in mijn Etsy shop verkoop of kies voor telefonische of persoonlijke begeleiding bij het opruimen. Meer info daarover vind je hier.