Hoe voorkom je keuzestress?

 

Opruimen is keuzes maken. Wat houd je en wat doe je weg? Waar berg je dingen op? Maar door de dag heen maak je nog veel meer keuzes. Vind jij jezelf soms ook terug, starend naar een schap in de supermarkt? Terwijl je je vertwijfeld afvraagt welke jam je nu mee moet nemen? Of twijfel je over grotere aankopen, zoals een nieuwe wasmachine? Of over nog grotere dingen, zoals wat voor werk of welke studie je wilt gaan doen? We hebben allemaal in meerdere of mindere mate last van keuzestress. De hoeveelheid spullen en de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt, maken kiezen niet makkelijker. Maar je kunt gelukkig wel een aantal dingen doen om keuzestress te verminderen of te voorkomen.

Grote en belangrijke keuzes

Voor de grotere dingen in het leven, het kiezen van een baan of een studie, is kiezen vaak niet makkelijk. Nadenken over wat je wilt met je leven en wat je belangrijk vind, is daarin de eerste stap. Zet voor jezelf op een rijtje wat je belangrijk vindt en wat je graag zou willen. Daarover praten met iemand in je omgeving die je vertrouwt, kan daarbij helpen. Kom je er echt niet uit, dan kan het helpen om te gaan praten met een loopbaancoach of een levenscoach. Die kan je ook helpen om de vervolgstappen die nodig zijn uit te werken.

Kleine(re) keuzes

Vaak staan we ook voor kleinere keuzes, die minder impact op ons leven hebben. Toch kunnen we ook keuzestress ervaren bij kleine dingen als het kiezen van de juiste jam voor op brood. Dingen die je zelf kunt doen:

  • Verminder de toevoer. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven, plak een ‘NEE NEE’ sticker op je brievenbus, kijk bewuster tv en kijk alleen de programma’s die je echt wilt zien. Hetzelfde geldt voor internet. Blijf niet eindeloos doorklikken. Lees wat je wilde lezen en houdt het daarbij. We worden tegenwoordig overladen door informatie. En bij alles wat in je brievenbus of je mailbox beland, vraag je je af wat je ermee moet. En dat kost tijd. Tijd die je wel beter kunt besteden. Daarbij maakt het je vaak ook nog ontevreden en zet het je aan tot onnodige aankopen. Reclames laten je denken dat je dingen nodig hebt die je voorheen niet miste. Daarbij ontstaat ook weer keuzestress door het grote aanbod van producten. Niet voor niets hebben sommige supermarkten het assortiment van bijvoorbeeld jam verkleind om klanten makkelijker te laten kiezen. Een te groot aanbod werkt verlammend. Klanten bleken dan vaak helemaal niet te kiezen en de winkel zonder het product te verlaten.
  • Kies voor goed genoeg. Nieuwe aankopen doen? Kies voor het beste op dit moment en niet het allerbeste uit alle mogelijke keuzes. Bedenk wat je wilt en waar het product aan moet voldoen. Bepaal je budget en kijk wat binnen dat budget aan je wensen voldoet. Goed is goed genoeg. Mensen die altijd naar de beste deal zoeken, voelen zich achteraf vaker ontevreden over hun aankoop omdat ze denken dat het nóg beter had gekund. Maak jezelf dus niet gek, en ga niet maanden onderzoek doen naar de beste wasmachine.
  •  Maak je niet druk om relatief onbelangrijke zaken. Om nog even terug te komen op die jam, pak gewoon een pot uit het schap. De gevolgen van een verkeerde keuze zijn in dit geval relatief klein. Is de bewuste jam niet lekker, dan neem je volgende keer een ander. Je kunt eindeloos wikken en wegen, maar zolang je voor dat schap staat, weet je nog steeds niet hoe de jam smaakt. 
  • Stel routines in. Door routines in te voeren, hoef je uiteindelijk niet meer na te denken over bepaalde dingen. Je denkt meestal niet na óf en wanneer je je tanden poetst. Je doet het zonder nadenken elke avond voor je gaat slapen. Door dingen op een vast moment of in een vaste volgorde te doen, hoef je er niet meer over na te denken. En hoef je dus niet te kiezen of je vandaag of morgen je administratie gaat doen. Als je je administratie op een vaste dag en tijd doet, weet je gewoon dat je dat bijvoorbeeld elke maandagavond om 20.00 uur doet. En dat maakt het leven niet saaier, maar wel makkelijker. En ja, natuurlijk mag je van dat tijdstip best eens afwijken als je bijvoorbeeld naar een verjaardag moet.