Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Sinds enkele maanden ben ik een groot fan van het gebruik van ziplock bags. Deze handige zakjes houden niet alleen je eten vers, maar zijn ook ideaal om dingen te organiseren.

Voor koffer of rugzak

Met ziplock zakjes organiseer je de kleding in je koffer of rugzak. Ga je op wandel- of fietsvakantie? Dan is dit ook de beste manier om alles droog te houden tijdens een regenbui. Ik gebruik zakjes in twee formaten. In het kleinste formaat (o,9 liter) gaan kleine dingen, zoals sokken en ondergoed. In de wat grotere (3,6 liter) gaan de andere kledingstukken. Dikke dingen, zoals mijn fleecevest gaan apart in een groter formaat zakje. Van t-shirts kun je er meerdere bij elkaar in het grotere formaat kwijt. Stop spullen op soort of in setjes bij elkaar. Het doorzichtige plastic zorgt ervoor dat je meteen ziet wat erin zit. Vergeet niet om alle lucht even uit het zakje te drukken voordat je het zakje definitief sluit. Het makkelijkst gaat dat door het zakje aan een kant een klein stukje open te laten en er dan van voorzichtig alle lucht uit te drukken. Sluit het zakje daarna helemaal.

Voor je mobiele telefoon

Buiten, tijdens een zware regenbui je gps op de telefoon gebruiken? De meeste telefoons kunnen niet zo goed tegen regen. Met een ziplockzakje over je telefoon, kun je hem blijven gebruiken zonder risico op waterschade. Ook telefoons met touchscreens blijven met zo'n zakje er overheen werken.

Voor alle kleine (hobby)spullen

Ooit was ik een fanatiek scrapbooker. En nog steeds doe ik dit graag, hoewel wat minder vaak dan voorheen. Iedereen die zich ooit aan deze hobby gewaagd heeft, weet dat dit veel kleine spulletjes met zich mee brengt. Stickers, rub-ons, eyelets, lintjes etc. Een aantal kleine dingen, zoals eyelets etc. heb ik inmiddels in kleine bakjes gesorteerd. Maar dingen als stickers en rub-ons bleven een probleem. Elke poging tot organiseren leidde na verloop van tijd weer tot chaos omdat het toch niet zo'n heel handig systeem bleek. En omdat ik misschien wel teveel van dat soort dingen heb. Ik heb al jaren niets nieuws gekocht op dat gebied en toch heb ik nog een behoorlijke voorraad. 

Maar ik dwaal af. Al die mooie plaatjes, stickers, labels en wat nog meer, heb ik opnieuw gesorteerd en vervolgens in ziplockzakjes gedaan. Deze staan weer allemaal bij elkaar in een mand. Met permanente stift heb ik op elk zakje geschreven wat erin zit. 

Natuurlijk kun je dit principe toepassen op alle kleine spullen die je wilt sorteren. Denk bijvoorbeeld eens aan knopen (op kleur of formaat), paperclips, pennen/stiften, USB-sticks, pleisters voor onderweg of snoertjes. Ongetwijfeld kun je zelf nog veel meer handige toepassingen bedenken!