Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ken je dat? Van die klusjes op je to do lijst waar je nooit aan toe lijkt te komen? Of die je steeds uitstelt? Ze moeten wel gedaan worden, maar er lijkt altijd iets belangrijkers te zijn. Of het zijn van die klusjes waar je eigenlijk geen zin in hebt. Zit er geen deadline aan, dan blijven ze soms oneindig lang op je lijstje staan. Maar ook daar is een oplossing voor.

 

Waarom stellen we zoveel uit?

Er zijn heel veel redenen waarom we dingen uitstellen. Een daarvan is tijdgebrek. We hebben allemaal meer te doen dan de tijd die we daarvoor nodig hebben. Niet alleen moeten we veel, maar we willen ook nog eens heel veel. En af en toe wil je ook gewoon even helemaal niets doen of ontspannen. Dat heb je ook nodig om je weer op te laden. Meer taken dan tijd hebben, betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Dingen met een deadline en heel dringende zaken worden meestal vanzelf wel gedaan. Ook voor de leuke dingen weten we meestal nog wel wat tijd vrij te maken. Maar wat gebeurt er met al die dingen die 'ooit' nog eens moeten gebeuren en al die klusjes die niet zo leuk zijn? Vaak blijven ze gewoon op onze to do lijst staan. Soms maanden lang. Je ergert eraan, maar weet niet hoe je het op moet lossen. Toch is de oplossing simpel.

 

Maak tijd voor een Power Hour

Flylady noemt het ‘anti-procrastination day’ en Gretchen Rubin noemt het ‘power hour’. Het idee is hetzelfde. Je plant bewust tijd in om alle klusjes die steeds maar weer uitgesteld worden, eindelijk eens te doen. Hoe werkt dat? Heel simpel. Je kiest een dag(deel) of een uur waarop je aan de slag gaat met alle klusjes die al veel te lang op je to do lijst staan. Voor de meeste mensen is het voldoende om dit één keer per week (het liefst op een vaste dag) te doen. Omdat het hierbij vaak om relatief korte klusjes gaat, zie je je to do lijst snel slinken. Bovendien levert het je veel energie op, omdat je eindelijk die vervelende klusjes hebt aangepakt. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.