Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ken je dat? Je dacht je huis(houden) aardig op orde te hebben, en ineens is het dan weer een chaos. Vaak gebeurt dit in periodes dat je erg druk bent met andere dingen, of wanneer je ziek bent geweest en dus weinig tot niets in huis hebt kunnen doen. En omdat je met alles achter loopt, lijkt de chaos alleen maar erger te worden. Geen schone kleren meer omdat de was niet is gedaan. Aanmaningen omdat je post is blijven liggen en je een rekening niet op tijd hebt betaald, etc. Je krijgt dan steeds meer het gevoel de grip kwijt te zijn en vraagt je af of het ooit weer goed komt. Natuurlijk, als je even flink aan de slag gaat, komt het uiteindelijk weer goed. Maar onder het mom van voorkomen is beter dan genezen, is het beter om in te grijpen als je de tekenen van beginnende chaos herkent. Op dat moment is ingrijpen nog makkelijk en kost het relatief weinig tijd.

Houdt dus in de gaten of je de volgende tekenen herkent. En natuurlijk geef ik je meteen de oplossing.

1. De was blijft liggen. Je wasmanden puilen uit, er llgt was naast de wasmanden, of gewassen kleding wordt niet gevouwen en opgeborgen.

Oplossing: Maak tijd voor de was. Begin met het vouwen en opruimen van alle schone was. Vul de wasmachine met een nieuwe lading en zorg dat je de hele cyclus afmaakt (dus drogen aan de lucht of in de droger, eventueel strijken, vouwen en in de kasten leggen). Zo voorkom je ophopingen en stapels in huis. Je kunt als je veel tijd hebt de hele was in een dag wegwerken, of gewoon elke dag 1 was doen. Net wat jou het beste uitkomt. Zolang je elke wascyclus maar afmaakt.

2. De post blijft liggen. In plaats daarvan zwerft de post in stapeltjes door je huis en wordt het regelmatig verplaatst van de ene plek naar de andere. In het beste geval heb je al een vaste plek voor je post, maar blijft het daar ongeopend liggen.

Oplossing: Verzamel al je post. Maak alles open, gooi alles wat weg kan weg en gooi ook meteen de lege enveloppen weg. Leg alle rekeningen op een apart stapeltje. Die betaal je meteen, zodat je later niet met extra kosten van betalingsherinneringen etc. wordt geconfronteerd. Daarna verwerk je de rest in één keer óf doe je elke dag een beetje door er bijvoorbeeld een kwartier per dag tijd aan te besteden.

3. Spullen zwerven door het huis. Sleutels op de eettafel, op het aanrecht of ergens in de vensterbank. Je make-up ligt verspreid door de badkamer, je struikelt over je tas omdat je die ergens hebt neergegooid toen je binnen kwam en het rommelspoor in de huiskamer laat precies zien wat jij en je huisgenoten gedaan hebben de afgelopen tijd. Dit gebeurt vaak als je het erg druk hebt.

Oplossing: Zet vanaf nu alles wat je gebruikt ook weer terug op de plek waar het hoort. Daarmee voorkom je erger en het kost je nauwelijks extra tijd. Neem daarnaast elke avond tien minuutjes de tijd om de overige rondslingerende spullen op te ruimen. Wil je een snellere oplossing? Begin in de woonkamer. Gooi alles wat in een andere kamer hoort in een doos of mand. Ruim alles wat zich wel in de juiste kamer bevind, maar niet op de juiste plek staat op, of gooi het desnoods in een andere mand. Dit laatste werkt vooral goed als het niet jouw eigen spullen zijn die rondslingeren. Iedereen die iets kwijt is kan in de doos of mand kijken. Breng de doos naar de volgende ruimte (kies er gewoon één uit) en haal alle spullen eruit die in die kamer horen. Ga naar de volgende ruimte en herhaal dit net zo lang tot de doos leeg is.

4. De afwas blijft staan. De vaatwasser wordt niet leeg geruimd en dus ook niet weer ingeruimd, de vuile vaat blijft op het aanrecht staan.

Oplossing: Je raadt het al. Was alles af. En houdt het daarna bij. Maak er een gewoonte van om elke avond de vaatwasser te vullen en aan te zetten (of met de hand af te wassen) en ruim de vaatwasser elke ochtend weer uit. Het is echt niet zoveel werk en je keuken ziet er een stuk beter uit.

5. Afval blijft in huis. Hiermee bedoel ik niet het ‘gewone’ vuilnis. Ik neem aan dat je die nog wel op tijd het huis uit krijgt. Maar dingen die je recyclet, zoals oud papier, lege flessen etc. blijven liggen. Je verzamelt ze nog wel, maar vindt niet de tijd en energie om ze weg te brengen.

Oplossing: Bedenk hoeveel beter je je zult voelen als alles weg is. Het zien van die rommel elke keer vergt ook energie. Zet alles achterin de auto en breng ze het in één keer weg. Geen auto? Neem zoveel mogelijk mee en breng het weg. Combineer het eventueel met je ritjes naar de supermarkt, kinderen van school halen etc. En doe dat het liefst allemaal op één dag. Zoals gezegd, je zult je zoveel beter voelen als het weg is. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.