Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

De woonkamer wordt vaak rommelig omdat er heel veel gedaan wordt. Hoe houd je de rommel enigszins binnen de perken en zorg je dat alles snel weer opgeruimd wordt? Hier een aantal tips.

 

Opruimen in manden en dozen

Manden, dozen en opbergkratten zijn ideaal voor het opbergen van spullen. Wij gebruiken verschillende kastjes met daarin mandjes als bijzettafeltjes met opbergruimte.

 

Speelgoed opruimen

Omdat wij geen kinderen hebben, staat er bij ons geen speelgoed in de woonkamer. Heb je wel kinderen? gebruik dan opbergkratten (eventueel op wieltjes), manden of dozen om het speelgoed in te doen. sorteer waar nodig op soort speelgoed. Wil je het speelgoed uit het zicht hebben? Opbergkratten op wieltjes kun je eventueel onder een werkplank of lage tafel schuiven waar de kinderen ook aan kunnen knutselen. Manden of dozen met deksels zien er ook netjes uit. Of maak gebruik van kasten met uitschuifbare bakken. Door er plaatjes van de inhoud op te plakken, is meteen duidelijk wat waar hoort.

 

Tijdschriften opruimen

Tijdschriften en kranten kun je opbergen in een tijdschriftenrek aan de muur, een speciale lectuurbak, tijdschriftencassettes of gewoon een mand. Wij gebruiken een mand die onder een bijzettafeltje gaat. Daar gaan alle tijdschriften en kranten in en één keer per week ruim ik de mand op. Alles waar een nieuwer exemplaar van is of waar we niks meer mee doen gaat dan naar de papierbak.

 

CD’s en DVD’s opbergen

DVD’s en videobanden kun je makkelijk opbergen in laden of dozen. Bij ons zitten ze in een doos die in het tv-kastje staat. Hetzelfde geldt voor CD’s. In ons geval staat de CD-speler op een bijzettafeltje met mandjes. De CD’s zijn in het mandje onder de CD-speler opgeborgen.

 

Electronica en bijbehoren opbergen

Alle snoertjes, opladers, oortelefoontjes etc, gaan in een mand in het bijzettafeltje. Ook mijn haakwerk houd ik bij elkaar in een mandje in hetzelfde bijzettafeltje. Ga ik ermee aan de slag, dan haal ik het mandje er gewoon uit. Stop ik met haken, dan schuif ik het mandje met daarin het haakwerk gewoon weer in het kastje.

 

Kleine spullen opruimen

Kleine dingetjes die in de woonkamer rondzwerven,  kun je in mandjes in een van de kasten in de woonkamer zetten. Zo blijft het allemaal bij elkaar en ziet het er netjes uit.

 

Boeken

Bij ons staat de boekenkast niet in de woonkamer. Heb je die daar wel staan, zorg er dan voor dat de boeken allemaal in de kast passen. Dubbele rijen of gestapelde boeken maken het lastig om het netjes te houden.

 

Dagelijks opruimrondje

Om het opgeruimd te houden, maak je elke avond even een rondje door de woonkamer om alles weer op z’n plek op te bergen. Zelf doe ik zo’n rondje ook ’s ochtends voor ik de deur uit ga.

Kom je vaak dingen tegen die in een andere ruimte thuis horen? Zet daarvoor een mand neer. Daar doe je alles in wat niet in de woonkamer thuis hoort. Als de mand vol is, of één keer per dag, breng je alles wat erin zit naar de juiste ruimte.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.