Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ben je nog steeds niet geïnspireerd door je goede  voornemens, zijn ze allang weer vergeten of heb je ze gewoon niet gemaakt? Al een aantal jaren kies ik niet voor goede voornemens maar voor een woord voor het jaar. Dat woord wordt dan een beetje mijn leidraad gedurende het jaar.  Dit jaar is mijn woord avontuur. Niet omdat ik hele spannende dingen ga doen, maar omdat ik me wat meer wil laten leiden door onverwachte dingen die op mijn pad komen. Omdat het onzekere bestaan van eigen baas zijn ook een avontuur kan zijn. En omdat ik het avontuur wil aangaan door nieuwe dingen te doen en te zien hoe dat uitpakt.

Ik ben hiermee begonnen door Ali Edwards die al geruime tijd een woord voor het jaar kiest. Ik volg dan ook haar workshop One Little Word gedurende het jaar om ervoor te zorgen dat ik ook echt het hele jaar met mijn woord bezig blijf.

 

Hoe kies je een woord?

Je kunt een woord kiezen op grond van wat je denkt dat belangrijk voor je gaat worden het komende jaar. Bijvoorbeeld als je weet dat je gaat verhuizen, kan je woord ‘verandering’ zijn. Maar je kunt ook kiezen voor iets dat je wilt ontwikkelen of iets waar je meer tijd voor wilt maken. Sommige mensen maken een hele overwogen keuze voor een woord. Anderen geven aan dat het woord hun kiest, wat eigenlijk betekent dat er spontaan een woord in je opkomt waarvan je niet meteen weet waarom het belangrijk voor je zou zijn. Dan ga je het komende jaar onderzoeken wat het woord voor je betekent.

 

Hoe gebruik je jouw woord?

Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Veel mensen die een woord voor het jaar kiezen, gebruiken het als inspiratie. Vraag je af of de dingen die je wilt gaan doen bij je woord passen. Hang je op de bank voor de tv terwijl jouw woord ‘actief’ is? Dan moet je misschien iets gaan doen in plaats van passief tv kijken. De kans is groot dat het doelloos tv kijken een van de dingen was die je wilde veranderen. Kijk je daarentegen een documentaire over een onderwerp dat je interesseert, dan heb je daar ‘actief’  voor gekozen.

En denk nu niet dat je pas volgend jaar een woord kunt kiezen. Net als goede voornemens en doelen stellen, heeft een woord kiezen geen einddatum. Je kunt vandaag een woord kiezen en daar de rest van het jaar, of hoe lang je maar wilt, naar leven.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.