Wees Blue Monday voor!

Aanstaande maandag is het officieel weer ‘Blue Monday’, hoewel sommige berekeningen aangaven dat het afgelopen maandag was. Hoe dan ook, we hebben de meest deprimerende dag van het jaar net achter de rug of hij zit er al snel aan te komen. Het weer zit vaak niet mee, goede voornemens zijn vaak al gesneuveld en de lente is nog lang niet in zicht. Het weer en de lente daar kunnen we niks aan doen. Maar waarom zouden we depressief worden omdat we ons niet aan onze goede voornemens hebben gehouden? Er zijn slechts drie weken voorbij in het afgelopen jaar. Nog 49 weken te gaan. Voldoende tijd dus om jezelf nieuwe gewoonten aan te leren en je doelen alsnog te halen. Hoe erg is het dat je al een week niet naar de sportschool bent gegaan en je op dat feestje te buiten bent gegaan aan drank of snacks? Of dat je net de koektrommel hebt leeggegeten terwijl je uren rond hebt gesurft op internet? Herpak je en ga opnieuw aan de slag met je goede voornemens. je hoeft niet tot 2017 te wachten om opnieuw te beginnen met je doelen en goede voornemens.

Wat wil je bereiken?

Goede voornemens zijn vaak gebaseerd op het idee dat je het beter wilt doen. En dat is natuurlijk prima. Maar je hoeft het niet in het extreme te trekken. Ben je afgelopen jaar nauwelijks van de bank gekomen, dan is elke dag sporten misschien een iets te groot doel om mee te beginnen. Maar elke dag een wandeling van een half uur maken, of drie keer per week 20 minuten sporten is al een stuk haalbaarder. Om te beginnen zou je het zelfs nog kleiner kunnen maken. Elke dag de trap nemen in plaats van de lift, je boodschappen lopend of op de fiets doen in plaats van met de auto etc. Dus vraag je af wat je wilt bereiken dit jaar.

Maak doelen en subdoelen

Wil je je aan het eind van het jaar fitter voelen of wil je de marathon kunnen lopen? Verbind je goede voornemens (bijvoorbeeld meer sporten) aan een doel (of dat nu 10 km achter elkaar kunnen wandelen is of een marathon lopen). Kies iets wat binnen jouw mogelijkheden ligt en maak dan subdoelen. Bijvoorbeeld 5 km kunnen (hard)lopen. Schrijf daarna alle kleine stapjes die je kunt of moet doen om je doel te bereiken op en begin met de eerste stap. Begin bijvoorbeeld met het kopen van een boek over hardlopen of ga in de eerste maand elke dag een kwartier wandelen.

Houd je voortgang bij

Houd je vooruitgang bij. Dit motiveert je op momenten dat je het even niet meer ziet zitten. Beschrijf je startpunt. Streep je subdoelen af als je ze bereikt hebt en wees trots op jezelf. Bedenk manieren om het leuk te maken. Houd bijvoorbeeld bij hoeveel kilometer je al gewandeld of hard gelopen hebt. Maak een grafiek van je gewicht of je spiermassa als afvallen je doel is. Maak een 'vision board' waar je plaatjes op plakt die met je doel te maken hebben en hang hem ergens waar je hem vaak ziet.

Neem voorzorgsmaatregelen

Bedenk wat je gaat doen als het fout gaat. Je een dag niet aan je dieet of je trainingsschema gehouden? Pak de draad weer op. Geblesseerd geraakt tijdens het sporten? Zoek een alternatief. Misschien kun je wel zwemmen. Te moe om te gaan hardlopen? Doe dan in ieder geval iets en ga bijvoorbeeld wandelen. Een feestje of etentje met alleen maar voedsel dat niet in je dieet past? Bedenk van tevoren wat je wel en niet gaat eten, kies voor de gezondere alternatieven en pak je dieet daarna weer op. Er zullen talloze situaties zijn waarop het niet gaat zoals je gepland hebt. Bereid je erop voor en zorg voor een plan. Heb je dan aan het eind van het jaar je doel toch niet behaald, dan zul je in elk geval hard op weg zijn om het alsnog te bereiken. En in ieder geval heb je dan geleerd om door te zetten en vol te houden.