Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

De laatste maanden van vorig jaar heb ik op financieel gebied iets nieuws uitgeprobeerd. Het heet met een mooie Engelse term ‘zero based budgeting’. Dit beviel zo goed dat ik het blijf gebruiken en graag met jullie wil delen. Vandaag een algemeen verhaal over budgetteren en een zero based budget. Volgende keer zal ik jullie stap voor stap laten zien hoe je je eigen budget maakt.

 

Budgetteren

Eerst even budgetteren in het algemeen. Wat is nou eigenlijk budgetteren? Een budget is eigenlijk niets meer of minder dan besluiten wat je waaraan wilt uitgeven. Je maakt dus een overzicht van je verwachte inkomsten en uitgaven. Door deze op papier te zetten krijg je overzicht. Doe je dit gaandeweg (op het moment dat je geld ontvangt of uitgeeft) dan heet het een kasboek.

Een budget maak je door te kijken naar je inkomsten en uitgaven van de afgelopen tijd.

Heb je een vast inkomen, dan is dat het bedrag dat je tot je beschikking hebt. Heb je een variabel inkomen dan neem je bij voorkeur het laagste bedrag (dan valt het altijd mee).

De vaste uitgaven zijn elke keer hetzelfde. Deze weet je vooraf en kun je meteen invullen.

Voor variabele uitgaven (zoals je boodschappen) stel je een bedrag vast dat je daaraan wilt uitgeven. Geen idee hoeveel je hieraan uitgeeft? Maak dan een schatting door naar je rekeningafschriften te kijken. Na een paar maanden zul je er beter zicht op hebben en kun je het bedrag eventueel aanpassen.

Heb je alles opgeschreven? Tel het totaal dan op. Als het goed is, houd je aan het eind van de maand geld over of kom je op nul uit. Kom je in de min, dan moet je actie ondernemen en voor meer inkomsten zorgen of minder uitgeven (of beide).

 

Zero based budgeting

Zero based budgeting is populair geworden door Dave Ramsey. Bij zero based budgeting komt je budget altijd op nul uit. Niet omdat je alles uitgeeft, maar omdat je een plan hebt voor het bedrag dat je (hopelijk) over houdt. Dit geld gebruik je om schulden af te lossen of om te sparen. Hiermee voorkom je dat het geld dat je over zou moeten houden op de een of andere manier toch uitgegeven wordt.

 

Geschatte en werkelijke inkomsten en uitgaven

Nu is alleen een overzicht op papier maken natuurlijk niet genoeg. Je budget zijn je verwachte uitgaven en inkomsten. Nu ga je bijhouden wat er daadwerkelijk uit gaat en binnen komt.

Het makkelijkst is dat om dat in een kolom naast je gebudgetteerde bedragen te doen. Dan zie je het verschil meteen. Aan het eind van de maand maak je een overzicht van je werkelijke uitgaven en inkomsten en stel je het bedrag voor je aflossingen of je spaarrekening eventueel bij. Daarna maak je het over aan de schuldeiser of stort je het op je spaarrekening. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.