Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

December is altijd een drukke maand. En hoewel het nu pas half oktober is, is het daarom toch handig om alvast na te denken over die feestmaand. De meeste mensen hebben dan veel feestjes en activiteiten. Waar moet je aan denken? En hoe krijg je overzicht?

 

Maak een overzicht

Allereerst, welke feestdagen ga je vieren en met wie? Sinterklaas, kerst en oud- en nieuw zijn de gangbare feestdagen in december. Maar misschien heb jij ook nog andere activiteiten of feestjes, zoals verjaardagen, jubilea, etc. Ook op scholen wordt rond de kerstvakantie vaak een en ander georganiseerd. Neem deze activiteiten meteen mee in je planning.

Maak om te beginnen een overzicht van alle feestdagen en activiteiten. Maak eerst een overzicht van afspraken die al gemaakt zijn. Schrijf daarna op wat je zelf nog wilt doen of waar nog afspraken over gemaakt moeten worden. Sinterklaas vieren? Waar? En hoe vaak? Bij beide families, op school, (sport)clubs etc. Schrijf alles op. Want vaak zijn er meer verplichtingen dan je denkt.

Schrijf nu (eventueel op een nieuwe lijst) de naam van elke activiteit en de datum. Weet je nog niet precies wanneer iets gaat plaatsvinden, schrijf dan een geschatte datum op. Dan heb je in ieder geval een richtlijn wanneer iets af moet zijn. Daaronder schrijf je bij elke activiteit op wat je er nog voor moet regelen. Afspraken maken over waar en wanneer? Cadeautjes kopen voor Sinterklaas en Kerst? Surprises maken voor Sinterklaas?

 

Maak een planning

Nu heb je overzicht wat wanneer gedaan moet zijn. Zorg ervoor dat afspraken ook in je agenda of je kalender staan. Om niet alles op het laatste moment te hoeven doen, kijk je wat je nu al kunt doen. Begin met het maken van afspraken en het vastleggen van data en tijd. Dan is dat alvast duidelijk.

Andere dingen die je alvast kunt doen:

  • Maak alvast een lijstje met welke cadeautjes je voor wie wilt kopen.
  • Ga alvast op zoek naar recepten die je voor kerst wilt maken. Dan heb je eventueel nog tijd om ze van te voren een keertje uit te proberen.
  • Stel een budget vast voor de cadeautjes, kerstversieringen en maaltijden. Je hoeft het nieuwe jaar niet met schulden te beginnen omdat je je in december te buiten bent gegaan aan cadeautjes en eten.

 

Cluster je activiteiten

Een makkelijke manier om alles te doen, is door soortgelijke taken allemaal achter elkaar te doen. Koop cadeautjes het liefst allemaal tegelijk. het liefst ruim van te voren, zodat je de sinterklaas- en kerstdrukte vermijdt. En als je toch in de stad bent, neem dan meteen kerstkaarten mee als je die wilt versturen. Cadeautjes inpakken? Ook dat kun je in één moeite door doen als je alle cadeautjes (op tijd) in huis hebt. Telefoontjes plegen om afspraken te maken? Plan ook hier een avond voor en handel dan zoveel mogelijk af. Door soortgelijke activiteiten tegelijk te doen, bespaar je tijd. Je hoeft niet steeds opnieuw spullen te pakken en weer op te ruimen of opnieuw de stad in.

 

Bewaar je lijst

Bewaar je lijst en pas hem regelmatig aan met nieuwe informatie. Zorg ook dat je elke week een paar dingen van je lijst doet. En gooi die lijst vooral niet weg. Je hebt nu een prachtige basis voor je planning van volgend jaar. Er zullen dan zeker dingen anders zijn, maar veel dingen blijven toch terug komen. Je hoeft niet elk jaar het wiel opnieuw uit te vinden!

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.