Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Horizontale oppervlakken zijn magneten. Helaas, hier heb ik niets meer aan toe te voegen. Het is niet anders. Ik zou je op dit moment graag oplossingen hiervoor aanreiken, maar uiteindelijk blijven het magneten. Je kent het wel. Je komt binnen met de post, boodschappen of iets andes in je handen. Dat moet je ergens kwijt. Dus leg je het ‘even’ op de tafel, het aanrecht, het dressoir of welk ander vlak voorwerp dan ook. En vervolgens blijft het daar liggen. Wat kun je daaraan doen?

Opruimen

Eigenlijk is hier maar één oplossing voor. Opruimen. Om te voorkomen dat de dingen die er nu eenmaal liggen daar dagen of weken blijven liggen, ruim je dagelijks op. Maak elke avond even een rondje door je huis en ruim alle horizontale oppervlakten op. Als je dit dagelijks doet zal het niet veel werk zijn. Let daarbij eens goed op wat er nu altijd op die oppervlakten ligt. Zijn het altijd dezelfde dingen? Hebben deze dingen een vaste plek?

Een vaste plek

Als je altijd dezelfde dingen op deze plekken vindt, dan is er waarschijnllijk een structureel probleem. Hebben dingen geen vaste plek, dan merk je dat als je deze oppervlakken gaat opruimen. Op het moment dat je iets weg wilt leggen ben je geneigd het op een ander oppervlak neer te leggen. Of gooi je het maar gewoon in een la. Soms leg je het zelfs besluiteloos terug, omdat je niet weet wat je ermee moet. Vaak gebeurt dit met bijvoorbeeld post waar je nog iets mee moet. Creëer dus een vaste plek voor deze dingen. Een bakje of mandje voor de post, een haakje voor je sleutels, en een mand voor de tijdschriften die je nog wilt lezen. En naarmate je meer vaste plekken voor je spullen hebt, zul je merken dat er minder op je horizontale oppervlakken blijft liggen.