Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Uit onderzoek blijkt dat we maar zeven dingen tegelijk kunnen onthouden. Geen wonder dat je af en toe iets vergeet als je het niet opschrijft. Want hoogstwaarschijnlijk heb je veel meer dan zeven dingen te doen. Het hebben van een to do lijst is dan ook ontzettend handig. Maar dan wel één to do lijst, en niet 27 losse papiertjes en vijf verschillende opschrijfboekjes. Maar wat gebruik je wel voor je to do lijst?

Het is handig om de dingen die je nog moet doen direct op te schrijven. Als je dingen niet kunt noteren op het moment dat je ze bedenkt, is de kans groot dat je ze alsnog vergeet. Gebruik hiervoor een los notitieboekje of een app op je telefoon. Zelfs als je je ‘master’ to do list elders bewaard.

Wil je consequent één to do lijst hebben, dan zijn er twee mogelijkheden. Digitaal of pen en papier. Beiden zijn handig, het is maar net waar je voorkeur ligt.

Papier

Er zijn speciale to do boekjes te koop. Mijn favoriet is die van de Hema, het formaat is klein en past daarom makkelijk in je handtas. Op de rechter pagina staan lijntjes met daarvoor rondjes waar je de prioriteit in kunt vullen of die je kunt gebruiken om de taak af te vinken als hij gedaan is. De linker pagina’s bestaan uit alleen lijntjes, waar je aanvullende aantekeningen op kwijt kan (bijvoorbeeld een adres van iemand, ideeën etc.).

Een ander handig blok is het ‘Things to do today’ blok van Smead of Atlanta. Dit blok heeft op de rechterpagina ruime vakken met ook daarin een prioriteitenhokje. Geen lijntjes, maar wel veel schrijfruimte. Op de linker pagina staan vakken met de tijdsaanduiding (van 8.00 tot 19.00 uur) en daarnaast een kolom voor notities. Ideaal als je naast je to do’s ook je afspraken voor die dag wilt noteren, of als je wilt inplannen wanneer je aan wat wilt gaan werken.

Natuurlijk kun je ook gewoon een schrijfblok met lijntjes nemen. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. Ook populair zijn de ingebonden ‘Moleskine’ boekjes met ruitjes. Deze laatste worden vaak gebruikt voor een bullet journal. Maar hiervoor zijn natuurllijk ook goedkopere alternatieven te vinden. Steeds vaker ook worden de Midori traveler journals gebruikt. Een losse (leren) kaft met daarin losse boekjes, die door middel van elastiek bij elkaar gehouden worden. Voordeel daarvan is weer het formaat (makkelijk mee te nemen) en de verwisselbaarheid van de boekjes.

Tot slot kun je natuurlijk ook gewoon een ringband met papier gebruiken.

Digitale to do lijsten

Er zijn tal van programma’s voor digitale to do lijsten te vinden. Voorbeelden daarvan zijn remember the milk, toodledo en asana. Je kunt er o.a. verschillende lijsten in maken, deze onderverdelen in categorieën, aangeven wanneer een taak moet gebeuren en of deze (en zo ja hoe vaak) herhaald moet worden. Wil je meer functies, of je lijsten kunnen synchroniseren met een app in je telefoon, dan wordt er vaak een betaalde versie aangeboden.

OneNote en EverNote zijn programma’s waar je naast lijsten ook nog allerlei informatie in kunt voeren. Je kunt zelf aantekeningen maken, maar ook bestanden, foto’s en gescande informatie toevoegen. Evernote wordt daarnaast ook vaak als digitaal archief gebruikt. Het heeft een makkelijke zoekfunctie, waardoor je dingen snel weer terug kunt vinden.