Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Heb je een tijdje (bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden) het huishouden laten versloffen? En valt het je moeilijk om er weer aan te beginnen omdat je zoveel ziet dat nog gedaan moet worden? Dat hoeft helemaal niet. Het is niet in één dag vies geworden, het hoeft ook niet in één dag schoon. Hieronder leg ik uit hoe je schoonmaken vanuit een achterstand aanpakt.

Begin met de dagelijkse dingen

Begin met het bijhouden van de dagelijkse dingen. Bed opmaken, afwas doen, was doen etc. Maak desnoods lijstjes met je ochtendroutine en avondroutine. Heb je je dagelijkse ritme weer op orde, dan ga je de wekelijkse dingen aanpakken.

Wekelijkse schoonmaakklussen

Onder wekelijkse taken vallen stofzuigen, stoffen, bedden verschonen etc. Maak ook nu een lijstje wat je elke week wilt doen en doe elke dag bijvoorbeeld één of twee dingen. Of plan al je wekelijkse huishoudklussen op een vrije dag. Doe wat voor jou werkt. Misschien merk je nu dat sommige dingen wel erg vuil zijn geworden of een wat grondiger schoonmaakbeurt nodig hebben. Als je eenmaal je dagelijkse en wekelijkse routine op orde hebt, wordt het allemaal niet meer zo heel snel vies en kost het je steeds minder tijd. De grotere schoonmaakklussen (zoals de koelkast schoonmaken, ramen lappen etc.) vallen onder de maandelijkse schoonmaakklussen.

Maandelijkse schoonmaakklussen

Maak een overzicht van wat je elke maand (of elke twee à drie maanden) wilt doen en verdeel ook deze taken over de weken en dagen. Doe elke week een paar van die extra klussen. Ook hier geldt, je wordt nu misschien geconfronteerd met achterstallig schoonmaakwerk, maar langzamerhand wordt dit steeds minder. De volgende keer dat je de ramen lapt of de koelkast schoonmaakt is het vast minder vies als je je aan je schoonmaakschema houdt.

Heb je nog geen regelmatig schema voor je schoonmaakklussen, dan is dit ook een uitstekende manier om zo beetje bij beetje een schoonmaakschema op te bouwen. Het voordeel om het op deze manier te doen is dat je ook meteen ziet of het goed in te passen is naast je andere activiteiten. Misschien moet je een beetje schuiven met dingen voordat je de beste momenten voor je schoonmaakwerk hebt ontdekt. Hoe je een schoonmaakschema maakt en een voorbeeld daarvan, vind je hier.