Goedkope en milieuvriendelijke shampoo

Steeds vaker bereiken ons berichten over stoffen in ons eten en onze cosmetica die schadelijk zouden zijn. Om zoveel mogelijk schadelijke stoffen in je eten te vermijden, kun je biologisch gaan eten. Maar wat doe je met je cosmetica en verzorgingsproducten? Ook daarvoor zijn er in de winkels meer milieuvriendelijke alternatieven te vinden. Maar die zijn vaak erg duur. Terwijl het ook heel eenvoudig en super goedkoop kan. Eén van die goedkope alternatieven is zelfgemaakte 'shampoo'. Je moet wel even af van het idee dat shampoo schuimt en dat het dik en lobbig is. Deze variant is vloeibaar en schuimt niet. Maar je kunt het wel heel eenvoudig zelf maken.

Wat heb je nodig?

  •          Een lege fles om de shampoo in te doen.
  •           Een trechter is handig, maar niet noodzakelijk.
  •           Baking soda (o.a. te koop bij de toko).
  •           Water (gewoon uit de kraan dus).

Bij dit recept ga ik uit van een halve liter shampoo.

Meet voor een halve liter 2 à 3 eetlepels baking soda af. Doe er warm water bij (dan lost de baking soda makkelijker op), even schudden en klaar.

Als je je haar wilt wassen giet je wat van dit goedje over je haren, even laten inwerken en dan uitspoelen. Het is misschien even wennen omdat deze shampoo niet schuimt. Maar je haar wordt er prima schoon van en het kost je bijna niets. Bovendien valt het op dat ik mijn haar steeds minder vaak hoef te wassen nu de natuurlijke vetlaag niet steeds weggewassen wordt met agressieve shampoos. Ook heb ik geen last meer van een geïrriteerde hoofdhuid, wat ik in het verleden nog wel eens had, ondanks ‘milde’, ‘kalmerende’ en/of  ‘verzorgende’ shampoos. Deze snelle zelfgemaakte shampoo bevalt mij dan ook prima en blijf ik gebruiken.

In onderstaand filmpje kun je nog eens rustig bekijken hoe deze shampoo wordt gemaakt.