Werken met een timer en de Pomodoro techniek

Werken met een timer helpt je om te focussen op een taak en maakt het makkelijker om afleiding te vermijden. Hier wil ik twee manieren om met een timer te werken bespreken.

Methode 1 - Gewoon je timer zetten

Deze methode is heel simpel. Je zet een timer op een bepaalde tijd (15 tot 45 minuten). Ik raad je aan om niet langer dan 45 minuten achter elkaar aan een taak te werken. Voor de meeste mensen is 45 minuten de maximale tijd dat ze zich kunnen concentreren. Nadat je de timer hebt gezet, werk je gedurende die tijd zonder onderbrekingen aan je taak.

Als ik moeilijk op gang kom, geen zin heb in (huishoudelijke) klusjes of wanneer ik bij wil houden hoe lang een taak duurt, zet ik de timer. Met name bij huishoudelijke klusjes zet ik de timer op 15 minuten. Het zal je verbazen hoeveel je in een kwartiertje kan doen.

Methode 2 – Pomodoro techniek

Voor grotere taken werkt de Pomodoro techniek goed. Hierbij gebruik je ook een timer. De techniek is genoemd naar de kookwekkers in de vorm van een tomaat. Maar het maakt natuurlijk niet uit wat voor kookwekker of timer je gebruikt. Zet de timer op 25 minuten en werk gedurende deze tijd geconcentreerd aan je taak. Als de timer afgaat neem je een pauze van 5 minuten. Na 3 of 4 sessies van 25 minuten neem je een langere pauze van 15 of 20 minuten. Door bij te houden hoeveel pomodoro’s je nodig hebt voor een taak krijg je een beter idee van hoeveel tijd bepaalde taken in beslag nemen. Door in korte sessies te werken en daarna een pauze te nemen, kun je geconcentreerder werken. Leg eventueel een notitieblok neer voor andere ideeën of taken die je te binnen schieten terwijl je bezig bent. Die schrijf je dan op, waarna je weer doorwerkt aan de taak waar je mee bezig was. Doordat je geconcentreerd kunt werken, en regelmatig pauze neemt, zul je de taak uiteindelijk eerder gedaan krijgen. Werk je aan een grote taak, dan deel je die eerst op in kleinere taken. Bij voorkeur taken die in ongeveer 25 minuten gedaan kunnen worden. Het afstrepen van deeltaken zal je motiveren om verder te gaan.