Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Het hebben van een ochtendroutine en een avondroutine kan je veel tijd en ergernis besparen. Maar soms is een geheugensteuntje handig. Bijvoorbeeld als je nieuwe gewoontes aan het aanleren bent of wanneer je je kinderen een routine wilt aanleren.

Een kanban bord is een bord waarop je zichtbaar maakt wat er nog moet gebeuren en wat er al gedaan is. Een Kanban bord voor routines is heel makkelijk te maken. Ik gebruikte hier een memobord en Ikea magneten (die zijn lekker groot). Op elke magneet plakte ik de taken die ik wil doen als ochtendroutine. Ik heb hier gekozen voor verschillende kleuren. Groen voor huishouden (aanrecht schoon, bed opmaken en was doen), roze voor mijn bedrijf (e-mail, social media en agenda checken) en oranje voor mijn gezondheid (sporten). Nu sport ik niet elke dag, dus die laatste magneet gaat er alleen op wanneer ik daadwerkeliljk een hardloopsessie gepland heb. Je kunt dit natuurlijk ook doen met een whiteboard en post-its of een prikbord en stukjes (gekleurd) papier.

Maak je dit voor (jonge) kinderen, kies dan voor plaatjes. Links op het bord plakte ik met stickers de tekst: ‘doen’, rechts de tekst ‘af’. Nu is het heel simpel. Je ziet wat je nog moet doen. Heb je het gedaan, dan schuif je de magneten naar de ‘af’ kolom. 's Avonds hang je alle magneetjes weer aan de rechterkant, klaar voor de volgende dag.

Je kunt dit natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wil. Hang na de ochtendroutine bijvoorbeeld de avondroutine erop. Ook kun je magneetjes met wekelijks terugkerende taken toevoegen op de juiste dag. Maak de lijst alleen niet te lang, dan kijkt er uiteindelijk niemand meer naar.

Magneten die je niet gebruikt kun je in een magnetisch bakje onderaan je klembord bewaren of gewoon in een hoekje van het bord.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.