Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ken je dat? Je hebt talloze kleine klusjes waarvan je denkt: dat doe ik nog wel een keer even snel tussendoor. Alleen komt dat moment nooit.

Toen ik ooit begon met het organiseren van mijn huis(houden) gebruikte ik het Flylady systeem. En Flylady had een basisindeling van de week. Op maandag maak je je huis schoon, op vrijdag doe je je boodschappen etc. De woensdag was  bij haar ‘anti-procrastination day’. Nu was ik destijds een kampioen in uitstellen, en toegegeven, het is nog steeds een zwakke plek. Vervelende klusjes (waaronder het huishouden), moeilijke klusjes en dingen waarvan ik niet zo goed weet hoe ik het aan moet pakken, stel ik graag uit. Maar... dat kun je niet blijven doen. In mijn geval groeit niet alleen de urgentie van die taken, maar ook mijn ergernis over mijn eigen gedrag. Die anti-uitsteldag was destijds bijna levensreddend toen ik er voor het eerst van hoorde. (Oké, levensreddend is ook overdreven, soms overdrijf ik dat soort dingen nogal).

Hoe die anti-uitsteldag zo belangrijk voor me werd? Elke woensdag bekeek ik mijn to do lijst en deed ik alle klusjes die ik al weken uitstelde. Dat waren vaak vervelende, maar kleine klusjes, dus ik kon er heel veel op een dag afhandelen. Dat maakte het extra leuk. Aan het eind van de dag had ik heel veel dingen van mijn lijstje weggestreept! Met als gevolg dat dingen niet langer bleven liggen. Ik deed dit een tijd lang consequent elke week. Het voordeel daarvan was dat de lijst met vervelende klusjes nooit meer zo lang werd. Klusjes die ik liever niet deed werden nooit langer dan een week uitgesteld.

En langzamerhand heb ik geleerd om niet meer uit te stellen, maar vervelende klusjes gewoon zo snel mogelijk te doen. Toch zie ik soms bepaalde dingen dag na dag weer op mijn to do lijst verschijnen. Als ik merk dat er een aantal van deze klussen blijven liggen, dan stel ik weer een ‘anti-uitstel dag’ in en werk ik ze allemaal weg. Succes verzekerd.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.