Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Nu het nieuwe schooljaar begonnen is, komen je kinderen vast met tal van knutselwerkjes thuis. Wat doe je daarmee? Natuurlijk mogen die knutselwerkjes allemaal bewonderd worden en hang je ze op. Maar wat doe je als je hele huis inmiddels vol hangt?

 

Begrenzen

Wil je voorkomen dat je hele huis vol komt te hangen, stel dan grenzen aan wat er opgehangen wordt. Bepaal allereerst waar je de knutselwerkjes en tekeningen ophangt of neerzet. Je kunt bijvoorbeeld alles op een deur plakken, er een speciaal memobord voor ophangen (bijvoorbeeld voor elk kind één) of de muur in de hal als galerij bestempelen. Is deze plek vol, dan moet er dus iets weg als je er iets nieuws op wilt hangen. Laat je kind zelf beslissen wat er weg mag en wat er blijft hangen. Voor knutselwerkjes die ergens moeten staan, kun je een plank of (een gedeelte van) de vensterbank als 'tentoonstelling' gebruiken. Ook daar moet iets weg zodra er geen ruimte meer is.

 

Bewaren

De knutselwerkjes die van de muur gaan, kun je voor een deel bewaren. Bijvoorbeeld in hangmappen. Koop voor elk kind een bak of doos waar hangmappen in passen of koop een kastje voor hangmappen. Doe alle knutselwerkjes gesorteerd op kind en schooljaar in een hangmap. Ook hier geldt weer, bewaar de mooiste, je hoeft niet alles te bewaren. Aan het eind van het jaar kun je eventueel een eindselectie maken, samen met je kind.

Je kunt ook alles in een ringband bewaren. Scan de mooiste knutselwerkjes of maak er een foto van. Druk de foto’s af (eventueel op A4 formaat), stop ze in een plastic insteekhoes en bewaar ze in een ordner. Je kunt met tabbladen een verdeling tussen de verschillende jaren maken.

Door samen met je kind te bekijken wat weg kan en wat niet, leert je kind meteen dat je niet alles eeuwig kan bewaren. Een vaardigheid die later nog goed van pas zal komen.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.