Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ook zo’n vreselijk lange to do lijst waarvan je het meeste niet gedaan krijgt? Vaak kosten de taken op de to do lijst meer tijd dan we hebben óf er komen onverwachte zaken langs die roet in het eten gooien. Op zich niet erg, maar je kunt daardoor wel het gevoel krijgen nergens aan toe te komen en niets gedaan te krijgen.

Meest Belangrijke Taken (MBT's) eerst

Een manier om ervoor te zorgen dat je ’s avonds met een tevreden gevoel op de bank ploft, is door je to do lijst kort te houden. Dat doe je door te beginnen met je drie meest belangrijke taken (MBT’s).  Kies hiervoor de taken die echt moeten gebeuren. Begin met de belangrijkste taak of de taak waar je het meest tegenop ziet. Deze drie taken schrijf je bovenaan je to do lijst of op een aparte lijst. Je doet deze drie taken zo vroeg mogelijk op de dag. Zodra je deze drie taken hebt afgehandeld, kun je verder met de andere dingen die je nog wilt doen die dag.

Je zult zien dat de drie taken die je hebt gekozen vaak wel op één dag af te handelen zijn. En omdat je voor de belangrijkste taken hebt gekozen, kun je aan het eind van de dag tevreden zijn. Zelfs als je verder niets meer gedaan hebt gekregen.

Mijn ervaringen met MBT's

Zelf schrijf ik mijn drie meest belangrijke taken op een apart vel papier uit een to do blok van de Hema. Daar passen precies voor een hele week drie taken per dag op. Het vel scheur ik uit het blok en hang ik op een klembord in mijn werkkamer. Zo zie ik steeds weer wat mijn belangrijkste taken zijn. Zijn ze gedaan, dan streep ik ze door met markeerstift. Het geeft me een goed gevoel om te zien dat de belangrijkste taken zijn gedaan. En omdat ik dat goede gevoel elke dag weer graag wil ervaren, stimuleert het me meteen om aan het werk te gaan.  Heb ik de taken vroeg op de dag afgerond, dan ben ik helemaal blij, omdat ik zo ook aan de ‘extra’s’ toe kom.