Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Het was de laatste tijd een beetje stil rondom Marie Kondo op mijn blog, maar er ik ben echt nog steeds aan het KonMari-en hoor. Het huis is grotendeels opgeruimd, hoewel ik hier en daar nog wel eens wat dingetjes tref die ook wel weg mogen. Op dit moment ben ik aangekomen bij de laatste categorie: sentimentalia. Hieronder vallen ook de foto’s. Nu heb ik een flinke stapel foto albums én daarbij ook nog een enorme stapel niet ingeplakte foto’s. En dan heb ik het nog niet eens over alle digitale foto’s die nog op mijn pc staan en waar nog nooit iets mee is gedaan.

 

Ruimte creëren en foto's in albums

Mijn doel is tweeledig. Ruimte creëren en alle niet ingeplakte foto’s in albums doen. Nu houd ik vanaf 2012 elk jaar een Project Llife album bij. Hierbij gaan er van elke week foto’s in insteekhoezen in een album. Zo heb je aan het eind van het jaar een mooi overzicht van het afgelopen jaar, zijn je foto’s meteen geordend en heb je ook nog eens een mooi beeld van de meer ‘gewone’ weken in je leven.

Deze albums leken me bij uitstek een goede plek om ook al mijn andere foto’s in op te bergen. Mijn oude foto albums namen vooral veel ruimte in. Het album van de eerste jaren van mijn leven, met daarbij mijn moeders handschrift, heb ik intact gelaten. De andere albums heb ik allemaal vervangen door een ringband waar ik de foto’s in insteekhoezen in deed. Op de foto zie je hoeveel extra ruimte me dat opleverde. Daarbij zijn een aantal ingeplakte foto’s ook meteen ingevoegd. De niet ingeplakte foto’s zijn allemaal gesorteerd op jaar en gebeurtenis. Dat maakt het nu makkelijker om ze tussen te voegen. Wel maak ik nog een strenge selectie. Ook hier geldt het criterium 'word ik er blij van?'. Foto's die te veel op elkaar lijken of waar onherkenbare mensen op staan mogen weg.

 

Scrapbookalbums

Naarmate ik vorder met mijn foto’s, wordt de ruimtewinst helaas wel iets minder. Ik heb een groot aantal scrapbooks gemaakt van mijn vakanties. Soms wel twee of drie albums per jaar. Ik ga die pagina’s natuurlijk niet uit elkaar halen omdat ik meer ruimte wil hebben. Wel haal ik ze allemaal uit de losse albums en doe ze in een album met ringband. Zo kunnen ze in elk geval per jaar in één album. Een rijtje ordners staat netter in de kast én het levert toch weer een beetje extra ruimte op doordat je de dikke kaften van de albums kwijt bent.

Benieuwd naar de mappen en insteekhoezen van Project Life? Je leest er meer over op de (engelstalige) site van Becky Higgins, die dit systeem bedacht heeft. De mappen en insteekhoezen zijn in Nederland te krijgen bij diverse hobby/scrapbookwinkels of via webwinkels. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.