Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

De laatste dag van de helweek!!! Ik ben blij dat het erop zit. En tegelijkertijd heb ik de helweek vooral als heel positief ervaren. Vandaag is het de bedoeling dat je gewoon weer om vijf uur opstaat. Maar werken hoeft niet. Vandaag is bedoeld om na te denken over jezelf en je leven. En daar heb ik dan ook zeker de tijd voor genomen.

Om vijf uur opstaan heb ik vandaag niet gered. Ik had dan ook geen wekker gezet. Daar kon ik me gisteravond echt niet toe zetten. Wel werd ik uit mezelf erg vroeg wakker, zo rond zes uur. Om kwart over zes zat ik dan ook met een kop thee op de bank. De laatste dag van de helweek staat in het teken van reflectie en daar had ik nog de hele dag voor.

Gewoontes

Terugkijkend op de afgelopen week, heb ik veel over mezelf geleerd. Sommige dingen wist ik eigenlijk al wel van mezelf, zoals dat ik in de ochtend het meest geconcentreerd ben. Alleen was de gewoonte om die tijd goed te gebruiken een beetje weggezakt. Ik ben dan ook zeker van plan om voortaan de wekker vroeg te zetten en eerder aan het werk te gaan. Hoewel ik dan hoogstwaarschijnlijk om zes uur zal opstaan en niet om vijf uur.

Ook heb ik mezelf een nieuwe ochtendroutine aangewend, waarbij ik tijd neem om even wat te schrijven en te lezen. Sporten ontbreekt nog in dit rijtje, maar dat ga ik vanaf komende week ook weer invoegen. Iets anders dat ik ontdekte is de powernap. Een powernap in de middag kan me een nieuwe energie boost geven om nog even die laatste uurtjes flink aan de slag te gaan. Een kwartiertje tot een half uurtje even de ogen dicht doen, is dan al voldoende.

Verder ben ik deze week begonnen om met eten volgens het paleo principe. Dat heeft me een hele slechte dag opgeleverd op dinsdag. Maar verder ben ik eigenlijk alleen maar enthousiast over deze manier van eten. Het eten is echt heerlijk, ik heb echt niet het idee dat ik iets mis en mijn behoefte naar zoet en snacks is zo goed als verdwenen.

De helweek was in veel opzichten zo anders dan een nomale week, dat het makkelijker werd om nieuwe gewoontes in te voeren. Maar… op momenten dat de vermoeidheid toesloeg, kwamen de slechte gewoontes weer naar boven drijven. Niet gek natuurlijk, omdat je dan minder energie hebt om je slechte gewoontes te weerstaan. Wel was ik me er nu bewuster van en daarmee heb ik mezelf ervan kunnen weerhouden om weer in oude gewoontes te vervallen.

Timemanagement

Ook op het gebied van timemanagement heb ik mezelf een nieuwe gewoonte aangeleerd. Naast de dingen die ik wil doen, zet ik nu ook de tijden waarop ik ze wil doen. Hierdoor wordt mijn planning realistischer. Bovendien weet ik nu op welke momenten ik minder geconcentreerd ben en kan ik voor die momenten andere taken inplannen (bijvoorbeeld huishoudelijke klusjes of mijn e-mail afhandelen). Ook het maken van een jaarplanning heeft me laten inzien dat ik teveel ineens wil. Ik heb mijn doelen voor dit jaar opgedeeld in deeltaken en die over de resterende maanden van het jaar verdeeld. Daarbij werd me duidelijk dat ik een aantal dingen toch maar even op de lange baan moet schuiven. Daarnaast ben ik ook mijn vrije tijd meer gaan plannen. Niet dat ik van minuut tot minuut vast leg wat ik ga doen, maar ik weet nu wel wanneer ik tijd heb om aan mijn hobby’s te werken en ik plan ook mijn pauzes in.

Tv, internet en social media

Ik kijk niet zo heel veel tv, maar heb wel de gewoonte om de tv ’s ochtends meteen aan te zetten als ik opsta. Tijdens mijn ontbijtje kijk ik dan naar het nieuws. Nu is er om 5.00 uur nog niet zo heel veel op tv, dus het kostte me geen moeite om de tv ’s ochtends uit te laten. Wat meteen een hoop rust met zich meebrengt. Wat ik wel ontzettend gemist heb deze week, is mijn dagelijkse soapserie. Vaak kijk ik deze op tijden dat het mij uitkomt via internet. Maar ja, dat mag dan natuurlijk ook niet. Na een paar dagen begon ik dat toch wel heel erg te missen. En omdat je op zondag jezelf mag verwennen met iets wat je jezelf de afgelopen week ontzegd heb, heb ik natuurlijk lekker een aantal afleveringen gekeken vandaag.

Wat social media betreft, ben ik geen gevorderde gebruiker. Ik check facebook meestal niet vaker dan twee keer per dag en soms enkele dagen ook niet. Ik ben het tijdens deze helweek wel bewuster alleen ’s avonds gaan bekijken. Waar ik wel een fervent gebruiker van ben, is youtube. Ik kan uren naar filmpjes van anderen kijken. Maar daar heb ik deze week ook vanaf gezien. Vandaag heb ik ook wat dat betreft de schade aardig ingehaald.

Ook ben ik een fervent lezer van blogs. Ook hierin heb ik mezelf heel erg beperkt. Eigenlijk heb ik alleen het blog van Caroline dagelijks gelezen. Zij deed de afgelopen week ook een helweek en het was erg leuk om de verhalen van een mede helweker te lezen op het moment dat ik er zelf ook mee bezig was.

Wat ik van dit alles meeneem naar de rest van mijn leven? Ik merkte dat mijn avonden gevoelsmatig beduidend langer zijn als ik niet een groot deel van de avond doorbreng achter een beeldscherm. Dus ik denk dat ik doordeweeks toch minder naar mijn soapserie ga kijken en de gemiste afleveringen meer in het weekend ga kijken. Hetzelfde geldt voor youtube filmpjes kijken en blogs lezen. Ik ga nog eens kritisch kijken welke blogs echt de moeite waard zijn om te volgen en welke ik heel goed kan missen.

Doelen

Mijn hoofddoel was het vinden van een betere balans tussen werk, ontspanning en huishouden. Daarnaast wilde ik een flink aantal klussen van mijn to do lijst afwerken. Dat laatste is zeker gelukt. Ik heb tijdens deze week behoorlijk wat dingetjes van mijn takenlijst kunnen afstrepen. Verder heb ik goede vooruitgang geboekt met mijn nieuwste project. Ook het vinden van meer balans is me goed gelukt. De afgelopen week heb ik meer rust gevonden. Het is me nu van te voren duidelijk wat ik wanneer ga doen. Wijk ik af van mijn planning, dan weet ik ook met welke taken ik moet gaan schuiven. Als gevolg daarvan was ik niet de hele dag aan dingen aan het denken die ook nog moeten gebeuren en kon ik me gewoon concentreren op wat ik aan het doen was.

Overweeg je zelf ook een helweek te doen? Ik kan het je zeker aanraden. De helweek was voor mij zeker de moeite waard. Hoewel ik me niet altijd aan alle regels heb gehouden, heeft het me zeker nieuwe inzichten gebracht. Bovendien leek het veranderen van een aantal gewoontes ineens veel makkelijker. Nu is het vooral de kunst om wat ik geleerd heb blijvend in de praktijk te brengen!