Overvolle wasmanden?

Heb je overvolle wasmanden? Met deze wastips heb je alles weer snel op orde.

Wascyclus

Een wascyclus bestaat uit wassen, drogen, eventueel strijken, vouwen en opruimen. Om ophopingen te voorkomen, kun je het beste eerst een hele cyclus afmaken, voor je aan de volgende begint. Dus, ligt er nog een mand met ongevouwen was, vouw die dan eerst en ruim het op voor je de wasmachine opnieuw aanzet.

Waar ontstaan de problemen?

Kijk waar de problemen ontstaan.

Verzamelen

Begint het al bij het verzamelen van de was? Laat je gezinsleden weten dat vuile was in de wasmand hoort. Alleen dan wordt het gewassen. Zet desnoods op elke slaapkamer een wasmand neer.

Sorteren

Het liefst was je natuurlijk met een volle machine. Als je de was meteen sorteert in verschillende wasmanden, zie je meteen wanneer je genoeg hebt voor een volle machine.

Drogen

Hang de was na het wassen meteen op of doe het in de droger. Laat de was niet te lang in de wasmachine of droger liggen. Hoe sneller je het eruit haalt, hoe minder het kreukt.

Strijken

Heb je kleding die gestreken moet worden? Dit gaat het makkelijkst als het nog net niet helemaal droog is. Zet de droger op strijkdroog of bevochtig droge was met een plantenspuit.

Een alternatief is de kleding pas te strijken op het moment dat je het aan wilt trekken. Tot die tijd leg je het gewoon in de kast. Dit werkt natuurlijk alleen als je zeker weet dat je er op dat moment tijd voor hebt. Leg’s avonds je kleren voor de volgende dag klaar, dan heb je nog genoeg tijd om ze te strijken.

Vouwen en opbergen

Vouw de was en ruim de gevouwen was ook daadwerkelijk op. Merk je dat je dit laat liggen omdat je kasten niet op orde zijn? Ruim je kasten dan op, doe oude kleding die niet meer gedragen wordt weg, en deel alles opnieuw in.