Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Dinsdag 5.00 uur. Dag 2 van de Helweek is begonnen.

Modus en focus

Op dag twee draait het vooral modus en focus. Met modus bedoelt Betrand Larssen vooral je gemoedstoestand. Je moet je de hele dag door bewust zijn van je gemoedstoestand en deze zo nodig proberen te veranderen. Je modus moet bij de situatie passen.

Je focus is hetgeen waar je aandacht aan besteed. Als je je kunt focussen op de taak waar je mee bezig bent, dan zul je de taak sneller en beter kunnen afhandelen.  De aandacht voor focussen speelt bij mij al langer een rol. Ooit kon ik me goed focussen op taken waar ik mee bezig was. Maar de laatste tijd wordt dat steeds lastiger. Er spookt van alles door mijn hoofd dat ook om aandacht vraagt als ik met iets bezig ben. Ik probeer dat te negeren of op een lijstje voor later te schrijven. En ineens wil ik dan ineens heel graag eerst iets anders afhandelen dan de taak die voor me ligt. Of zie ik mezelf ineens heel iets anders doen, zonder bewust van taak gewisseld te hebben. Kortom, goed leren focussen is zeker belangrijk voor mij.

Een goede start

De dinsdag gaat goed van start. Ik sta keurig om vijf uur op en werk mijn nieuwe ochtendroutine af. Gisteravond heb ik mijn dag gepland en de ochtend gereserveerd voor huishoudelijke taken en boodschappen doen. Aan het eind van de ochtend heb ik nog een half uurtje ingepland voor het afhandelen van mijn e-mail.

Na het ontbijt bak ik eerst crackers voor bij de lunch. Om 7 uur vertrek ik richting supermarkt. Boodschappen doen gaat verrassend snel in zo’n stille winkel. Dat moet ik vaker gaan doen. Nadat de boodschappen opgeruimd zijn, werk ik nog even aan mijn nieuwe project. Ik hoop jullie daar aan het eind van de zomvervakantie meer over te kunnen vertellen. Daarna volgt een tweede boodschappenronde naar de biologische supermarkt. Eenmaal weer thuis neem ik een korte pauze.

Ik bedenk dat het eigenlijk zonde is om de uren waarin ik het meest geconcentreerd ben aan het huishouden te besteden. Daarom besluit ik mijn planning te laten voor wat hij is en mijn huishoudelijke taakjes even te laten liggen. In plaats daarvan besteed ik mijn tijd aan het schrijven van een blog en ga ik weer aan de slag met mijn project. Het geplande half uurtje e-mail lezen en beantwoorden houd ik er wel in. ik vraag me af of ik deze week nog toe kom aan het opschonen van mijn mailbox. Dat is weer eens hoog nodig. Ik neem me altijd voor het bij te houden, maar op de een of andere manier komt er na verloop van tijd toch vaak weer de klad in. in ieder geval houd ik deze week alle mail die ik ontvang bij. Alle nieuwe mail wordt beantwoord, bewaard of verwijderd. Ook schrijf ik me meteen uit bij nieuwsbrieven etc. die ik nooit lees.

Een middagdip

Na de lunch werk ik buitenshuis en ben ik me erg bewust van hoe mijn modus steeds weer veranderd. Gewoon geconcentreerd aan het werk zijn en de aandacht verleggen naar de persoon die tegenover je staat op het moment dat je het gesprek aan gaat. Dankzij het herlezen van het hoofdstuk modus en focus deze ochtend, ben ik me nu meer bewust van de manier waarop ik reageer. Ook nu werk ik geconcentreerd en efficiënt. Die helweek is echt een goed idee, denk ik als ik naar huis fiets.

Als ik thuis kom en met een kop thee op de bank zit, lijk ik echter helemaal in te storten. Het voelt als de bekende middagdip, maar veel heftiger. Zou het door mijn nieuwe eetstijl komen (ik ben overgestapt op paleo) of door het vroege opstaan? Na een powernap van een kwartiertje lukt het me om wat kleine dingetjes af te handelen. Ik schoon mijn mailbox een stukje op en handel een paar kleine dingetjes die me gedurende de dag te binnen zijn geschoten af. Mijn man is aan het werk, dus ik eet alleen. Even denk ik aan de pizza die nog in de vriezer ligt. Het is zo verleidelijk om die in de oven te schuiven! Dan hoef ik niet te koken. En misschien voel ik me ook wel beter na een dosis snelle koolhydraten. Maar dan weet ik ineens weer dat ik dat niet meer wil. Deze week is juist bedoeld om mezelf gezondere keuzes te laten maken, ook als ik moe ben. Alles is al in huis en het is echt niet veel werk. Dus begin ik keurig aan de courgettesoep die voor vanavond op het menu stond. En dat voelt als een overwinning.

Een korte avond

Na het avondeten stort ik echter volledig in. De huishoudelijke klusjes zijn blijven liggen, maar de rest van mijn taken heb ik gelukkig wel afgewerkt. En ik besluit dat dat prima is. De avonden zijn tenslotte bedoelt voor mijn ontspanning. Daarom besluit ik nog even een uurtje te haken en vroeg naar bed te gaan. Tien uur ga ik echt niet redden vanavond. Ik lig dan ook al om negen uur in bed en val vrijwel direct in slaap.