Search

Ga je op vakantie? Denk dan, naast alles wat je mee wilt nemen, ook even aan de volgende dingen.

Je reisverzekering

Heb je een reisverzekering afgesloten? Soms is dit niet nodig (als je in Nederland blijft en geen dure spullen meeneemt bijvoorbeeld). Maar in veel gevallen is het wel handig. Neem je dure spullen mee op reis? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een camera, laptop, tablet of smartphone of cash geld (als je daar veel van meeneemt). Check dan of deze verzekerd zijn. Kijk ook goed naar de voorwaarden. Soms zijn spullen en/of geld niet verzekerd als je ze niet in een kluisje bewaard. In veel gevallen geldt er ook een eigen risico. De hoogte kan per verzekeraar variëren.

Ga je iets bijzonders doen in je vakantie? Controleer of dat ook gedekt wordt door je reisverzekering. Duiken en bergsport bijvoorbeeld worden vaak niet gedekt door een gewone reisverzekering.  Weet je van te voren dat je zoiets gaat doen, vraag dan altijd na of dit gedekt wordt door je verzekering. Dit voorkomt dat je, als er onverhoopt iets gebeurt, met torenhoge kosten geconfronteerd wordt.

Ga je naar het buitenland, controleer dan ook even of je medische kosten gedekt worden door je ziektekostenverzekering. De basisverzekering vergoedt niet altijd alles. Je aanvullende verzekering vergoedt vaak meer, maar controleer dit van te voren en vul het eventueel aan met een reisverzekering inclusief medische kosten. Zorg ook dat je het alarmnummer bij je hebt. Gebeurt er in je vakantie iets waardoor je medische hulp nodig hebt, dan kun je hulp en advies krijgen via het alarmnummer.

Voorkom inbraak

Een inbraak in je huis tijdens je vakantie kun je nooit helemaal voorkomen. Zorg in ieder geval voor goede sloten op ramen en deuren en sluit alles goed af voor je weg gaat. Maak bewust een laatste rondje door het huis om te controleren of alles dicht is. Vraag iemand die je vertrouwd om een oogje op je huis te houden. Zorg ook dat er geen zichtbare stapels post voor de deur liggen. Als je iemand hebt die je planten water komt geven, vraag diegene dan ook om de post weg te halen en uit het zicht neer te leggen. Je kunt de post ook laten bewaren tot je weer terug bent van vakantie.

Laat geen kostbare spullen in het zicht liggen en zorg ervoor dat je huis een bewoonde indruk maakt. Maak bijvoorbeeld gebruik van tijdschakelaars om af en toe een lamp aan te laten gaan.

Vertel niet op social media wanneer je op vakantie gaat. Ook foto’s uploaden vanaf je vakantie adres zijn wat dat betreft niet zo handig. Inbrekers gebruiken social media helaas steeds vaker als middel om te achterhalen wie er niet thuis is.