Search

Behalve dat we het steeds drukker lijken te hebben, ervaren ook steeds meer mensen keuzestress. In een tijd waarin je je leven grotendeels zelf vorm kunt geven, lijkt het van het grootste belang om de juiste keuzes te maken. En natuurlijk is er niks mis met nadenken over wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken. Anders wordt het als je daarbij last krijgt van keuzestress. Je hebt teveel opties en durft niet te kiezen, uit angst het verkeerde te kiezen. Hoe ga je hiermee om?

Neem een besluit

Besluit wat je wilt. Je hoeft nog geen gedetailleerd plan te hebben, maar bedenk wat echt belangrijk voor je is. Wil je meer tijd voor je gezin of juist meer aandacht voor je carrière? Zoek je een rustige woonomgeving of heb je liever een bruisende stad? Wil je je zelf ontwikkelen op professioneel vlak of begin je liever aan een nieuwe hobby?

Kies

Als je eenmaal weet wat je wilt en wat je belangrijk vind, dan is de weg ernaar toe niet zo heel belangrijk. Kijk welke opties je hebt, maar weet ook dat het niet zo heel veel uitmaakt hoe jij je doel bereikt. Baseer je keus vooral op wat je aanspreekt en of het haalbaar is. Bedenk ook dat je niet álle opties hoeft te kennen. Het is makkelijker kiezen als je het aantal keuzemogelijkheden beperkt houdt.

Blijf bij je besluit

Heb je eenmaal gekozen, blijf dan bij je besluit. Ga je niet alsnog afvragen of andere keuzes niet beter geweest waren. Dat maakt je alleen maar onzeker. En dat is nergens voor nodig, want je had al besloten dat dit de beste optie voor jou was. Blijkt het achteraf toch niet te werken, dan kun je altijd nog wat bijsturen of een nieuwe keus maken. Vaak word je gelukkiger van gaan voor 'goed genoeg' dan je maar te blijven afvragen of je wel 'het allerbeste' hebt gekozen.