Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Ben je ook zo druk in je hoofd en bang dat je dingen vergeet? Heb je ontzettend veel te doen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Met de volgende tips creëer je overzicht en wordt het een stuk rustiger in je hoofd.

 

Een lijst maken

Dingen blijven maar in je hoofd rondzwerven omdat je ze nog moet doen. Zolang je ze niet gedaan hebt, blijven ze om aandacht vragen. Helaas vaak op momenten dat het jou helemaal niet uit komt en je de taak op dat moment niet uit kunt voeren. De oplossing? Schrijf het op. Zorg dat je één lijst hebt waarop je alles noteert wat je invalt. Alles wat je nog moet doen, wilt uitzoeken en waar je aan moet denken. Dit kan gewoon in een notitieboekje of elektronisch in je tablet of telefoon. Zorg er in elk geval voor dat je deze lijst altijd bij je hebt, zodat je invallen altijd kunt noteren. Door het op te schrijven, weet je dat je het niet meer zult vergeten en hoef je er niet meer de hele tijd aan te denken.

 

Plannen

Op een moment dat je tijd hebt, liefst een vast moment op de dag of in de week, loop je de lijst langs. Beslis wat je gaat doen met hetgeen je hebt opgeschreven. Wil en moet je het nog steeds doen? Ja? Bedenk dan hoeveel tijd het je kost. Doe het meteen als het iets is dat weinig tijd kost. Beslis anders wanneer je het gaat doen en schrijf het in je agenda. Alle taken die niet meer nodig zijn, die je al gedaan hebt of die je in je agenda gepland hebt, kun je op je lijst doorstrepen.

Het consequent toepassen van deze methode, zal je meer rust geven. Maar het werkt alleen als je de geplande taken ook daadwerkelijk doet. Dus handel ze af op de dag dat ze in je agenda staan. Krijg je het niet af of komt er iets belangrijks tussen? Plan dan meteen een nieuwe dag in waarop je de taak gaat afhandelen. 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.