Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Volgens Marie Kondo is na kleding, boeken en papieren de categorie ‘komono’ (allerlei) aan de beurt. De categorie ‘komono’ is groot, maar gelukkig kun je die weer onderverdelen in subcategorieën. Ik heb al laten zien hoe ik de cd’s en dvd’s heb opgeruimd. Nu zijn de toiletspullen en make-up aan de beurt. Zoals het hoort heb ik eerst de kast leeg gemaakt en alles op de badkamervloer uitgestald. Alles waar ik nog blij van word (en ook gebruik) heb ik apart gezet en vervolgens onderverdeeld in categorieën. Nadat ik de rest had weggedaan, had ik het volgende over:

  • douchespullen (doucheschuim etc.)
  • cremes & lotions
  • haarspullen (wax, haarmaskertje etc.)
  • make-up.

Bovenstaande spullen mochten allemaal per categorie in een bakje in het badkamerkastje. Hiermee blijft het kastje meteen overzichtelijk. Algemene dingen als tandpasta & tandenborstel staan gewoon op het plankje boven de wastafel. Extra voorraad (tubes tandpasta, opzetborsteltjes etc.) staan niet in de badkamer, maar in een mandje in de voorraadkast.

Uiteindelijk ging er toch nog best veel weg. En dat terwijl ik toch dacht dat ik in het badkamerkastje weinig 'rommel' had, dankzij de regelmatige opruimrondes daar. Wat er dan weg ging? Vooral producten die ik niet (meer) gebruik. Denk daarbij vooral aan scrubcremes, maskertjes, etc. die toch niet zo heel fijn bleken te zijn. En natuurlijk ook de onvermijdelijke proefmonstertjes die al jaren ongebruikt in de kast liggen. 

Met de Konmari methode ontdek ik steeds weer dat ik altijd vooral veel bewaard heb met het idee dat ik het nog kan of ga gebruiken. Door de vraag 'word ik hier blij van?' te stellen, blijkt er veel meer weg te kunnen dan ik anders zou doen. Toch mogen ook nu een aantal dingen waarbij het antwoord op deze vraag misschien wel 'nee' is, gewoon blijven. Met als reden dat ik er niet heel blij van wordt maar ze wel gewoon nodig heb. De vraag 'word ik hier blij van' wordt dus aangevuld met 'heb ik het nodig?'.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.