Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

 

Heb jij ook honderden vakantiefoto’s gemaakt en geen idee wat je daar nu mee gaat doen? Vaak blijven digitale foto’s op een camera of computer staan zonder dat er ooit nog naar wordt gekeken. Maar je kunt er ook een mooi tastbaar album van maken. Zo’n album bekijk je eerder dan een map vol foto’s op je pc of tablet. Maar hoe pak je zoiets aan zonder dat het een overweldigende klus wordt? Volg gewoon onderstaand stappenplan.

Stappenplan

  1. Verzamel je foto's.
  2. Selecteer je foto's.
  3. Kies een album.
  4. Verzamel het benodigde materiaal.
  5. Maak tijd.

1. Verzamel je foto’s

Als je op mij lijkt, staan je foto’s op meerdere apparaten. Bijvoorbeeld één of meerdere (digitale) camera’s, je tablet en je mobiele telefoon. Als eerste ga je al je foto’s verzamelen. Dus breng alles over naar één apparaat, bijvoorbeeld je pc of laptop. Zet daarna alle vakantiefoto’s in één map. Noem die bijvoorbeeld ‘vakantie 2014'.

 

2. Selecteer je foto’s

Door het digitaal fotograferen maak je vaak veel meer foto’s maakt dan je ooit in een album kunt stoppen. Maak daarom eerst een selectie van wat je wel en niet wilt afdrukken. Begin met het verwijderen van alle mislukte foto’s en foto’s die erg veel op elkaar lijken (bewaar de mooiste).

Nog steeds teveel foto’s? Selecteer dan alleen die foto’s die het verhaal van je vakantie weergeven. Foto’s waaruit blijkt waar en met wie je was, wat je hebt gedaan en foto’s die een herinnering vormen aan belangrijke of leuke momenten. Je kunt de foto’s die niet in het album komen eventueel bewaren in een andere map. Maak bijvoorbeeld submappen aan met ‘album’ en ‘overig’. Ik heb zelf zo’n tweehonderd foto’s van bloemen gemaakt tijdens de vakantie (ik weet het, je kunt overdrijven met foto's maken). Mooie foto’s, maar moeten die allemaal in mijn vakantie album? Nee. Een kleine selectie van de mooiste foto’s is voldoende.

 

3. Kies wat voor album je wilt maken

Er zijn talloze mogelijkheden:

  • Een digitaal album.
  • Een papieren album, gebonden of met losse bladen (ringband).
  • Een papieren album met losse bladen (ringband).
  • Een album met insteekhoezen.

Je zult ook keuzes moeten maken in dingen als formaat en aantal pagina’s. Kies iets wat bij je past en wat je mooi vindt. Houdt ook rekening met het aantal foto’s dat je erin kwijt wilt. Heb je weinig tijd en wil je snel klaar zijn? Laat je foto’s dan op een 10x15 formaat afdrukken en schuif ze in een insteekalbum. Als je systeemkaartjes van hetzelfde formaat koopt, dan kun je daarop herinneringen schrijven en die ook in het album schuiven.

 

4. Verzamel het benodigde materiaal

Maak je een digitaal album, dan hoef je waarschijnlijk alleen maar te kiezen voor een aanbieder van digitale foto albums en het digitale programma te downloaden.

Wil je zelf je foto’s inplakken, dan moet je allereerst je foto’s laten afdrukken. Denk na over het formaat. Wil je alles op hetzelfde formaat of wil je hier en daar een grotere of kleinere foto gebruiken? Daarnaast heb je een album, lijm, en eventuele andere materialen die je wilt gebruiken nodig. Maak een lijstje van wat je nog moet aanschaffen en leg alles bij elkaar. Dan kun je beginnen meteen beginnen op het moment dat je tijd hebt.

 

5. Maak tijd om aan je album te werken

Maak tijd vrij om aan je album te werken. Het maakt niet uit of je kiest voor een kwartiertje per dag of een hele zondagmiddag. Als je je tijd niet plant, loop je het risico dat je tijd wordt opgeslokt door andere dingen en je album niet af komt.

 

6. Geniet van je album!

Blader het door, laat het aan anderen zien, pak het af en toe uit de kast. Zo kun je nog lang nagenieten van je vakantie.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.