Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Eindelijk zijn dan alle papieren opgeborgen. Marie Kondo gebruikt de volgende indeling:

  • papieren om altijd te bewaren
  • papieren om tijdelijk te bewaren
  • papieren waar nog iets mee gedaan moet worden.

Omdat zij zo ontzettend veel papieren weg gooit, heb je dan voldoende aan drie dunne mappen. Ik bewaar iets meer, zoals je gezien hebt. Na alle (financiële) administratie opgeruimd te hebben, had ik nog een aantal mappen over. Hoewel ik dus flink wat meer papieren over heb, dan Marie Kondo adviseert, heb ik ook de overgebleven mappen flink uitgedund.

 

Tickler file, receptenmap, huishoudmap en overige mappen

Helaas kwam ik tijdens mijn zoektocht naar papieren nog een aantal mappen tegen waar ik ooit wat dingen om te bewaren ingedaan had (printjes, lijstjes etc.) en die ik min of meer was vergeten. Inmiddels is alles uitgezocht en heb ik alle dingen daaruit die ik nog wilde bewaren (wat op zich niet heel veel was), samengevoegd met mijn huishoudmap en mijn receptenmap. Eigenlijk kon ik alles kwijt achter de tabbladen zoals die in mijn huishoudmap zaten.

De receptenmap was na een grondige schoonmaak zo goed als leeg, want het meeste is ook gewoon op internet te vinden. Bovendien bleek de map (inmiddels ruim 20 jaar oud) ook gewoon niet zo mooi meer door het intensieve gebruik. De overgebleven recepten heb ik ondergebracht achter de 'menu' tab.

Omdat alles nu in één grote ordner paste, heb ik daar ook mijn 'tickler file' aan toegevoegd. Dat is een systeem met tabbladen voor alle maanden (januari tot en met december) en alle dagen (1 tot en met 31). Heb je papieren waar pas in een bepaalde maand iets mee gedaan moet worden, dan berg je ze achter het tabblad van de  betreffende maand op. Op de eerste van elke maand verdeel je de papieren van die maand over de dagen. Zo heb je altijd alle papieren bij de hand op het moment dat er iets mee moet gebeuren. Natuurlijk moet je jezelf wel aanleren om ook elke dag even in de map te kijken, zodat je niet alsnog dingen vergeet.

 

Binnengekomen post

Mijn post open ik en bekijk ik even vluchtig als ik de brievenbus leeg haal. Zit er niks dringends bij, dan gaat het in mijn postbakje, en verwerk ik het op mijn vaste 'administratiedag'. Voor mij is dit de vrijdag. Nu ik mijn papieren toch allemaal aan het opruimen was, heb ik besloten het (horizontale) postbakje te vervangen door een tijdschriftencassette. Het neemt minder plaats in en het postbakje wordt zo minder snel een verzamelplaats voor losse spullen die ik op mijn bureau tegen kom.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.