Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Voordat je begint met opruimen, zou je jezelf af moeten vragen waarom je zo graag wilt opruimen. Nu zeg je waarschijnlijk iets als: 'omdat ik de rommel zat ben'. Maar wat komt er in je op als je er iets langer over nadenkt? Marie Kondo geeft zelfs het advies over je gewenste leefstijl na te denken. Waarom? Allereerst zorgt het voor de broodnodige motivatie. Weten waarvoor je het doet, helpt je door te zetten als het even wat moeilijker gaat. Daarnaast kun je tijdens het opruimen je huis meteen zo inrichten dat het bij je gewenste leefstijl past.

Denk daarom eens na over wat je graag zou willen hebben of zou willen doen. Zou je een eigen plekje in huis willen? Als je graag wilt gaan schilderen, wil je misschien een plekje om je ezel neer te zetten. Als je je eigen kleding wilt gaan maken, wil je misschien een plekje om je naaimachine en stoffen op te bergen, etc. Ruimte die vrij komt tijdens het opruimen kun je voor dit soort dingen benutten. Bovendien kan het je helpen om keuzes te maken in wat je bewaard en wat niet. Als je ooit een fanatiek breister was, maar al jaren geen breipen meer hebt aangeraakt omdat je nu liever schildert, kunnen je breimaterialen waarschijnlijk wel weg. Dus denk na over wat je graag zou willen, schrijf het op en kijk er af en toe nog even naar als je wel wat motivatie kunt gebruiken.

Ga jij, net als ik, aan de slag volgens de KonMari methode? Schrik dan niet als het eerst erger wordt. Bij mij thuis zwerven inmiddels diverse spullen rond die uit mijn kasten tevoorschijn zijn gekomen en geen vaste plek (meer) hebben. Om complete chaos te voorkomen heb ik de meeste dingen tijdelijk in opbergdozen gestopt. Die had ik gelukkig nog genoeg. Daar mogen deze spullen blijven tot de betreffende categorie aan de beurt is. Ben jij ook aan de slag gegaan met het opruimen (volgens deze methode of een andere) en heb je tijdelijke opbergruimte voor je spullen nodig? Kijk dan eventueel naar bananendozen in de supermarkt. Daar kan redelijk wat in en je kunt ze stapelen. Heb je ze niet meer nodig, dan kunnen ze gewoon bij het oud papier.

Zelf ben ik nog midden in het proces van de KonMari methode. Het gaat niet zo snel als ik zou willen (er moet ook nog gewerkt worden) en misschien was mijn huis ook gewoon wel minder georganiseerd dan ik dacht. De categorie 'papieren' is inmiddels aan de beurt, en het is weer een indrukwekkende stapel. En dat terwijl ik toch elk jaar alles naloop en overbodige papieren weg doe. Ik hoop jullie binnenkort een verslag te geven van deze categorie. Ik kan al wel vast verklappen dat het 'alles moet weg' motto van Marie Kondo mij hier iets te ver gaat.  

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.