Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Op een regenachtige dag begin ik aan een nieuw KonMari avontuur: mijn boeken opruimen. Ik verzamel al mijn boeken. De meeste staan boven in een boekenkast, maar in de keuken staan ook nog kookboeken. En er liggen een aantal op mijn nachtkastje (eigenlijk best veel). Mijn oude studieboeken had ik in een doos bovenop de kast staan. Ik gebruik ze nu niet, maar misschien heb ik ze wel nodig als ik toch nog in mijn eigenlijke beroep (orthopedagoog)  ga werken. Ik haal ze uit de doos en leg ze bij de stapel op de vloer. En weer voel ik een lichte paniek. Wat veel! Plotseling begrijp ik ook het succes van de methode. Als je plank voor plank gaat sorteren, denk je niet zo snel: ‘wat veel’. Nu wel. Nou, aan de slag dan maar.

Boeken waar ik blij van word

Ik pak boek voor boek op en vraag me af: ‘word ik hier blij van?’ Soms duurt het even voordat ik het weet. Soms verbaast het me. En soms kijk ik met verbazing naar wat ik in mijn handen heb. Had ik dat boek? Dat was ik helemaal vergeten.

 

Boeken die me iets zeggen

Marie Kondo is voor onze begrippen wel erg spiritueel. Ze gaat ervan uit dat dingen ook een ziel hebben. Daarin gaat ze ver. In haar boek beschrijft ze dat ze soms in haar handen klapt om oude, lang vergeten boeken, ‘wakker’ te maken, voordat ze met een klant het sorteerproces begint. En ja, ook in Japan levert haar dat soms wat vreemde blikken op. Maar vandaag lijkt het of de boeken mij iets te vertellen hebben. Want als ik klaar ben, heb ik een hele andere verzameling over dan ik van te voren had gedacht.

Een blik op de stapel boeken op de grond brengt gemengde gevoelens naar boven. De meeste heb ik met plezier gelezen. Er liggen veel oude studieboeken bij. Die periode is duidelijk afgesloten, ik ben verder gegaan met wat nieuws. En er liggen een aantal half gelezen boeken bij. Blijkbaar hadden die me niet veel meer te vertellen. Uiteindelijk besef ik dat de opluchting overheerst. Ik hoef  ook niks meer mee, met al die boeken. Ik kan verder met andere en nieuwe dingen. En dat is wat deze methode me vandaag geleerd heeft. Als je met je hart kiest (wat je wilt bewaren), en niet met je verstand, zie je wat je echt belangrijk en interessant vind. En dan beslis je niet langer op grond van wat je vind dat je zou moeten willen of doen. In het verleden heb ik bij het opruimen te vaak met mijn verstand gekozen. Nu ik met mijn hart heb gekozen, zie ik ineens wat ik echt belangrijk vind.

 

Opgeruimde boekenkast

Ik ruim de kast weer in, en besluit de boeken op kleur te sorteren. Als ik naar het eindresultaat kijk, ben ik verbaasd. Eerst pasten de boeken niet eens allemaal in de kast, nu heb ik twee planken over. Precies de twee planken die achter deurtjes zitten. Misschien een goede plek voor mijn kantoorspullen?

 

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.