Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Als je ook maar een beetje geïnteresseerd bent in opruimen, kan het boek Opgeruimd van Marie Kondo je niet ontgaan zijn. De Nederlandse titel: 'Opgeruimd', doet eigenlijk geen recht aan de oorspronkelijke titel: 'The Life Changing Magic of Tidying Up'. Ik kwam dit boek overal op internet tegen. Blogs, YouTube filmpjes, recensies, forums, Facebook etc. Tijd dus om er zelf eens in te duiken. Wat maakt haar methode zo anders? En is deze methode gewoon een nieuwe hype of werkt het echt ontzettend goed?

Word je er blij van?

Marie Kondo heeft eigenlijk maar één opruimregel. Word je er blij van? Dan mag het blijven. Anders moet het weg. Dit is een opruimregel waar ik het zeker mee eens ben. Je beslist of je blij van iets wordt, door het vast te houden. Hoewel ik ooit eens gelezen heb, dat je bij het opruimen dingen beter door een ander kan laten vastpakken. Door zelf iets vast te houden, zou je er een band mee krijgen (en het dus moeilijker weg kunnen doen). Maar ondanks dat, klinkt ook deze manier van beslissen goed. Verder zegt Marie Kondo dat je eerst je eerst moet beslissen wat je wilt houden (en de rest dus weg doen) voordat je met het opbergen gaat beginnen. En ook hiermee kan ik het alleen maar eens zijn.

 

Per categorie opruimen?

Maar dan… Dan zegt ze iets wat mij in eerste instantie heel onlogisch en onhandig leek. Ruim per categorie op en niet per plek. Dus eerst alle kleren, dan alle boeken etc. in plaats van eerst de slaapkamer, dan de keuken, etc. In eerste instantie dacht ik nog: ‘maar de meeste categorieën bewaar ik toch al bij elkaar?’ Maar bij nader inzien bedacht ik dat kleding inderdaad voornamelijk in de kledingkast ligt, maar dat er ook kleding aan de kapstok hangt en er zelfs een aantal dingen in een opbergbox onder mijn bed liggen. Hetzelfde geldt voor boeken. De meeste staan gewoon in de boekenkast, maar er liggen ook een aantal op mijn nachtkastje, in de kast beneden en de kookboeken staan in de keuken. Door per categorie op te ruimen, krijg je volgens Marie Kondo een goed overzicht van wat je daadwerkelijk hebt. En daar heeft ze natuurlijk gelijk in.

 

Alles in één keer opruimen?

Nog een idee waar ik erg aan moest wennen, is dat zij methodes waarbij je elke dag een beetje opruimt  afraadt. Zo ben je nooit klaar, verlies je de moed en krijg je nooit de energieboost die je krijgt van een grote opruimactie (omdat het effect groter is). Bovendien is volgens Marie Kondo het effect van een grote opruimactie volgens haar methode blijvend. Terwijl je, als je steeds kleine stukjes doet, constant bezig blijft met opruimen. 

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat kleine stapjes en korte maar gestage opruimacties langer vol te houden zijn en daardoor uiteindelijk meer effect hebben! Tijdens het lezen van haar argumenten, bekruipt me een gevoel van twijfel. Zou ze echt gelijk hebben? Zou haar methode echt veel beter werken dan de mijne? Is het echt zo dat als je eenmaal goed en grondig hebt opgeruimd, onderhoud niet meer echt nodig is? Omdat het systeem zichzelf onderhoudt en je een overzichtelijk aantal spullen hebt?

 

Zelf proberen

Het feit is wel dat ik regelmatig een ‘onderhoudsronde’ in mijn kasten houd. En al voordat ik het boek gelezen had, is haar mantra ‘word je er blij van?’ in mijn hoofd gaan zitten. Daardoor valt het me steeds vaker op dat ik best veel spullen in huis heb waarvan ik niet volmondig ja’ zou zeggen op die vraag. Alleen daarom al kan mijn huis best nog een keer een goede opruimronde hebben. En ik ben altijd wel in voor iets nieuws. Dus besloot ik ergens tijdens het lezen van de eerste hoofdstukken van haar boek, om de KonMari methode (zoals ze het zelf noemt) uit te proberen. En natuurlijk houd ik jullie op de hoogte van mijn vorderingen. Je zult dus nog regelmatig iets over de KonMari methode lezen op dit blog. Waarbij het eerste project, geheel volgens haar advies, mijn kleding zal zijn. Oeps…

Hier vind je mijn ervaring met de Marie Kondo methode:

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.