Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Soms kom ik op het wereldwijde web ideeën tegen die ik zelf nog niet in de praktijk breng, maar die zeker het proberen waard zijn. Een blogpost met een aantal erg goede ideeën voor een goed begin van je week vond ik op Blairblogs . Omdat dit een Engelstalig blog is (en niet iedereen even makkelijk Engels leest), geef ik hieronder een korte samenvatting van haar tips. Met aanvullingen en opmerkingen van mijzelf. Deze zijn cursief gedrukt om zo het verschil tussen de originele tekst en mijn eigen ideeën duidelijk te maken.

 

9 dingen voor een frisse start van de week

Was je lakens en maak je bed op

Op zondagavond in een fris bed kruipen geeft je een fris begin van de week.

Hier kan ik me een heleboel bij voorstellen, maar anderzijds vind ik het zelf heel fijn om in het weekend zo weinig mogelijk huishoudelijke taken te doenHet bed maak ik dagelijks op, de lakens wassen doe ik op donderdag.

Werk alle was weg en kies je outfits voor de hele week

Outfits voor de hele week kiezen en klaar hangen (compleet met accessoires) zorgt ervoor dat je ’s ochtends nooit meer met je slaperige hoofd hoeft na te denken wat je aan zult trekken. Als je er meer dan vijf klaar hangt, kun je ook nog eens voor iets anders kiezen als een van te voren gekozen outfit niet bij je stemming van die dag past.

Alle was in het weekend wegwerken is (net als de lakens wassen) niet mijn ding. Ik draai zo'n drie a vier keer in de week een was en telkens maar één was per dag. Maar heb je doordeweeks weinig tijd, dan kan dit een goede oplossing zijn. Zeker als je ook al je outfits voor een week klaar hangt. Door in het weekend al je was te doen, weet je zeker dat je kleding die je de komende week wilt dragen schoon is. Ik hang mijn kleding meestal de avond van te voren klaar, maar alvast voor een hele week je kleding kiezen ga ik zeker uitproberen.

Kies je sportkleding voor de hele week en stop het allemaal in één tas

Op maandag zet je de sporttas in de auto. Als je na het werk gaat sporten, weet je zeker dat je de hele week je sportkleding bij je hebt. Haal ’s avonds na het sporten alleen de gebruikte kleding uit de tas en gooi het in de wasmand.

Niets aan toe te voegen. Superhandig als je na het werk gaat sporten in de sportschool en altijd met de auto naar het werk en de sportschool gaat. Persoonlijk sport (powerwalken/hardlopen) ik ’s ochtends meteen na het opstaan, dus ik denk erover om de sportsetjes gewoon naast mijn wekelijkse outfits in de kast te hangen.

Maak je ontbijt en lunch voor de hele week klaar

Naast je ontbijt en lunch van te voren klaarmaken, kun je ook overwegen om in het weekend alvast je avondeten voor de hele week te maken.

Voor het ontbijt zie ik dit niet zo voor me. Wel kan het helpen om de ontbijtspullen de avond van te voren al klaar te zetten. Voor de lunch kun je boterhammen voor de hele week smeren en ze per dag invriezen (het lekkerst als je net vers brood hebt gekocht). Je hoeft dan alleen maar elke ochtend een pakketje uit de vriezer te halen en in je tas te stoppen. Wat het avondeten betreft, lijkt ook dit me een ideale oplossing als je doordeweeks laat thuis komt en dus niet meer al te veel tijd aan koken wilt besteden. Zelf koken we meestal per maaltijd wat extra en vriezen wat overblijft in. Dit kan dan opgewarmd worden als één van ons alleen eet ’s avonds en/of als we geen zin of tijd hebben om te koken.

Leeg al je vuilnisbakken

Ook hiermee bereid je je mentaal voor op een frisse nieuwe week, net als bij het verschonen van je bed.

Weer begrijp ik het idee, maar ook hier weer hik ik er tegenaan dat het je hierdoor meer huishoudelijke klusjes in het weekend doet. Wel vind ik het inderdaad prettig om alle prullenbakken tegelijk te legen. Werkt het legen van je prullenbakken in het weekend voor jou wel, dan zeker doen!

Maak je badkamer en keuken schoon en ruim de rest van je huis op

Geen grote schoonmaak, maar even een doekje over wastafel en toilet, de afwas doen, het aanrecht leeg en alle rondslingerende spullen in huis terug op hun plek. Zo begin je de week in een opgeruimd en schoon huis.

Helemaal mee eens. In feite maak ik elke avond even zo’n rondje door het huis.

Check je agenda en maak je to do lijst

Kijk wat er de komende week aan afspraken staat en maak een lijst van dingen die je wilt of moet doen deze week. Zo krijg je overzicht en rust in je hoofd.

Zeker doen. Dit is een van de dingen die ik inderdaad bij voorkeur in het weekend doe. Ik probeer mijn weekend zoveel mogelijk ‘vrij’ te houden van huishoudelijke en werktaken. Juist daardoor heb ik in het weekend de rust om de komende week te plannen. Door alvast naar je afspraken te kijken, zie je ook meteen of je nog speciale kleding nodig hebt (bijvoorbeeld voor een feestje of belangrijke zakelijke afspraak). Bedenk alvast wat je dan aan wilt trekken en zorg dat die kleding dan ook schoon is. Kleding die ik voor afspraken of feestjes aan wil trekken, hang ik meestal wel al meteen apart in het weekend. Zo weet ik zeker dat het truitje of de blouse die ik wilde dragen alsnog in de wasmand ligt omdat ik het eerder in de week al aangetrokken heb bij iets anders.

Vul je koelkast en je voorraadkast aan

Zo weet je zeker dat je de hele week voldoende te eten hebt en ben je niet gedwongen naar de MacDonalds te gaan na een lange werkdag. Met een volle koelkast en voorraadkast zul je minder snel ongezonde maaltijdkeuzes maken.

Ook hier zou ik niet kiezen voor boodschappen doen in het weekend, maar een keer per week je voorraad aanvullen zodat je er weer een week mee vooruit kan is zeker een aanrader!

Denk aan de kleine dingetjes

Denk aan de kleine dingen die je graag wilt doen, maar waar je nooit aan toe komt. Vergeet je altijd je vitaminen in te nemen, de vissen te voeren of je paraplu mee te nemen? Zorg dat je het van te voren klaar zet of legt op een plek waar je het ziet. Zet je vitaminen of het visvoer op het aanrecht, stop je paraplu alvast in je tas etc. Geen tijd om koffie te zetten ’s ochtends? Zet alles van te voren klaar en zorg er met behulp van een tijdklok voor dat het apparaat ’s ochtends vanzelf inschakelt. Dan staat je koffie klaar als je je bed uit komt! Denk na over manieren om de kleine dingen die het leven makkelijker en leuker maken te integreren in je leven.

Niets meer aan toe te voegen! Dit is wat ik het liefste doe. Je leven zo organiseren dat het iets makkelijker en leuker wordt!

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.