Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

We bewaren tegenwoordig bijna alles digitaal. Zowel persoonlijke als zakelijke bestanden worden op pc, tablet of mobiel opgeslagen en bewaard. Dat is handig, want je hebt minder papieren en toch een uitgebreid archief aan bestanden, foto’s en video’s. Maar wat als er wat met je pc gebeurd? Heb je dan een back-up? Nee? Lees dan snel verder.

 Ik had ook geen back-up toen mijn pc een tijdje geleden crashte. Enigszins wanhopig bedacht ik me dat ik het maken van een back-up al heel lang (lees: veel te lang) had uitgesteld. Veel documenten was ik kwijt en erger nog, ook heel veel foto’s. En dat terwijl ik een externe harde schijf heb, waar ik heel makkelijk een kopie van deze bestanden had kunnen opslaan.

Ik baalde ontzettend van mezelf terwijl ik in een wanhoopspoging mijn pc weer aan de praat probeerde te krijgen. Gelukkig lukte dit. Wijs geworden kopieerde ik meteen de belangrijkste bestanden. En dat was maar goed ook, want niet lang daarna liet hij het definitief afweten. Met enige spijt denk ik nog wel eens aan de video's die op mijn pc stonden en die ik (nog) niet gekopieerd had. Maar gelukkig heb ik nu wel al mijn foto’s nog. De wijze les die ik hieruit leerde? Maak regelmatig een back-up van je bestanden. Want als er iets gebeurt met je pc of laptop, heb je spijt dat je niet even de tijd hebt genomen om dat te doen. En om er zeker van te zijn dat ik dit klusje niet vergeet, schrijf ik het als terugkerende taak in mijn agenda. Zo weet ik zeker dat ik altijd een recente back-up heb.

 

Hoe maak je een back-up?

Ik maak zelf een back-up door de bestanden die ik wil bewaren te kopiëren naar een externe harde schijf. Belangrijke e-mail bewaar ik in een aparte map in mijn gmail. Daar kan ik altijd bij als ik internet toegang heb, eventueel ook vanaf een andere pc. Je kunt je bestanden in de cloud zetten of op DVD, CD of USB-stick kopiëren. Je kunt het hele proces ook automatiseren. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar handleidingen om dit te doen vind je op de site van de consumentenbond of op wiki-how. Als je deze methode gebruikt kun je ook de instellingen van je pc kopiëren, wat bijvoorbeeld handig is als je alles over wilt zetten naar een nieuwe pc.

 

Hoe bewaar je de back-up?

Bewaar je de back-up bestanden op DVD of CD, houd er dan rekening mee dat deze dragers geen hele lange levensduur hebben (5-10 jaar). Maak dus eventueel een tweede back-up van deze bestanden. Zet je je bestanden op USB-sticks, zorg er dan voor dat je deze op een vaste plek bewaart, zodat je ze niet kwijt raakt. Heb je meerdere DVD’s, CD’s of USB-sticks met back-up bestanden,  label ze dan. Bijvoorbeeld door ze van een jaartal of nummer te voorzien. Eventueel kun je dan op een lijstje bijhouden welke bestanden op welke drager staan.

 

Hoe vaak maak je een back-up?

 Hoe vaak je een back-up moet maken ligt eraan wat je op je op je pc bewaart, hoe belangrijk deze informatie voor jou (of voor anderen) is en hoeveel nieuwe documenten, foto’s en video’s je er in een bepaalde periode opzet. Zorg in ieder geval voor regelmaat in het kopiëren van je bestanden. En heb je een heel belangrijk bestand (bijvoorbeeld je afstudeerscriptie of een belangrijk rapport waar je aan werkt), zorg dan voor een extra kopie elke keer dat je aan het bestand gewerkt hebt. Sla het op twee verschillende plaatsen op of mail het document naar jezelf. Zo weet je zeker dat je niet opnieuw hoeft te beginnen als er iets met je pc of laptop gebeurt.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.