Search

Aanmelden Nieuwsbrief

Meer tips over het opruimen en organiseren van je huis, huishouden en taken lezen?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke week nieuwe tips in je mailbox. Bovendien ontvang je ook nog eens de gratis printable van het Basis Huishoudschema.

Meld je hier aan.

Veel mensen worstelen met het invoeren van routines of het vasthouden van routines. In een vorige blogpost schreef ik daarom al over routines die niet werken en de oorzaken daarvan. En, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, ben ook ik niet immuun voor niet werkende routines. Afgelopen zomer heb ik zelf gemerkt hoe makkelijk je routines kunnen verdwijnen. Daarom voor iedereen die worstelt met zijn of haar routines mijn verhaal.

 

Onverwachte gebeurtenissen

Er gebeurden twee dingen afgelopen zomer. Ten eerste werd mijn man geopereerd. Op de operatie waren we voorbereid. Het herstel duurde echter langer dan verwacht. In de eerste weken lag mijn man hele dagen op bed. Er ging daardoor veel van mijn tijd naar hem. Dat veranderde mijn dagindeling. Bovendien probeerde ik met een aantal huishoudelijke klussen, rekening te houden met hem. Dingen als in de slaapkamer stofzuigen, bed verschonen, etc. deed ik vooral als hij even beneden op de bank lag. Al snel merkte ik dat dingen bleven liggen. Nu veel dingen niet meer automatisch gedaan werden, vergat ik ze of kwam ik er niet aan toe.

Vervolgens kreeg ik zelf rugklachten waardoor ik een week lang nauwelijks meer iets kon. Dit had nog veel meer impact op ons huishouden. Er ontstond een achterstand in het huishouden en ook in mijn werk. Ik deed het hoognodige. Niet dringende klussen bleven liggen.

 

Nieuwe routines

Zodra ik weer mobiel was, pakte ik langzaam de gewone taken weer op. Maar ik besefte ook dat er een aantal dingen moesten veranderen. Sommige dingen moest ik op andere momenten gaan doen. Er kwamen nieuwe routines bij en een aantal oude waren niet meer handig of nuttig. Toen ik er eens echt voor ging zitten en nadacht over wat er echt nodig was, besefte ik dat ik niet langer alles zelf kon doen. Mijn man kon zijn bijdrage aan het huishouden niet meer leveren, dus kwam in dat opzicht vrijwel alles op mij neer. Er moest een plan komen.

 

Dingen uitbesteden

De eerste stap naar verandering was het niet meer zelf doen van boodschappen. Ik besloot de boodschappen voortaan online te bestellen. En dat leek gek genoeg alle positieve veranderingen daarna in gang te zetten. Ik had het gevoel meer tijd en energie  te hebben. Boodschappen was iets waar ik nog maar één keer in de week over na hoefde te denken. Plotseling gingen de andere zaken in het huishouden me ook veel makkelijker af. Koken werd makkelijker, want voor dagen dat ik laat thuis was had ik eenvoudige, snel te bereiden maaltijden gepland. Nieuwe routines vielen op hun plaats. Ik begon meer energie te krijgen en liep langzaam de achterstanden in.

 

Opnieuw aanpassen

Inmiddels is de situatie weer aan het veranderen. De gezondheid van mijn man verbetert gelukkig. Hij is zijn eigen routines nu aan het opbouwen, en ik pas die van mij daardoor ook weer langzaam aan. We vinden allebei ons eigen ritme en dat maakt alles makkelijker. 

Met dit verhaal hoop ik dat je ziet dat het niet gek of stom is dat je routines niet volhoudt of laat vallen. Het leven gaat door, en niet altijd op de manier waarop je had gewild of zoals je gewend was. Soms moeten we ons aanpassen aan de omstandigheden. En dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Wees dus lief voor jezelf. Heb geduld met jezelf. Kijk wat er nodig is, zoek naar oplossingen en vraag zo nodig hulp. En bedenk, het aanleren van (nieuwe) routines kost tijd. Geef jezelf dus ook die tijd.

 

P.S.

Wil je meer rust, ruimte en overzicht? In de gratis minicursus 'Een opgeruimd leven' laat ik je zien hoe je overzicht kunt creëren in je spullen en je taken en hoe je je huis schoon kunt houden door schoonmaakroutines in te voeren. Je kunt je hier aanmelden en de minicursus vervolgens downloaden.